Отиващата си година не беше особено успешна за някои хора. От USA TODAY са подбрали няколко души, чиито репутации и кариери понесоха сериозни удари през 2013 г. Ето ги и тях:

Опитът за завръщане на Антъни Уийнър приключи с провал

Събитие: През юли Антъни Уийнър призна, че е изпращал съобщения със сексуално съдърржание на жени, дори и след като бе принуде да напусне заради това Конгреса на САЩ през 2011 г. Разкритията бяха направени по време на предизборната кампания на Уйнър за кмет на Ню Йорк, който ако бе спечелил, щеше да направи невероятно завръщане на политическата сцена. Уийнър бе принуден да напусне Конгреса през 2011 г., след като призна, че е водил непристойни онлайн разговори с няколко жени и е изпращал голи снимки във Facebook и Twitter.

Падение: Уийнър за кратко оглавяваше надпреварата, според социологическите проучвания, но подкрепата за него се срина след скандала. През септември той приключи на пето място в изборите, които излъчиха кандидат за кмет от демократическата партия, събирайки едва 5% от гласовете.

Ланс Армстронг и допинга

Събитие: През януари Армстронг най-накрая призна в интервю с Опра Унифри, че е използвал допинг през по-голяма част от кариерата си, включително и по времето когато спечели седем пъти колоездачната Обиколка на Франция. Той също така призна, че е заплашвал хората, които го обвиняваха и излязоха с доказателства срещу него.

Падение: След признанието правителството на САЩ се присъедини към съдебното дело срещу Армстронг, заведено от колоездача Флойд Ландис, в което Армстронг е обвинен, че е измамил U.S. Postal Service, която бе спонсор на неговия отбор. Две застрахователни компании също заведоха дела за измама срещу Армстронг. През ноември Армстронг постигна споразумение с Acceptance Insurance. Продължаващите в момента дела могат да поставят богатството му под заплаха.

Кариерата на Раян Браун бе поставена под въпрос?

Събитие: През юли правата на бейзболиста на Милуоки Брюърс Раян Браун бяха спрени до края на сезона, след като той бе свързан с разследването на Biogenesis. След като бе отстранен Браун призна, че е вземал забранена субстанция с цел по-бързото възстановяване от контузия.

Падение: След спирането на правата му, обявеният за най-полезен играч на Националната лига през 2011 г. Браун бе подложен на сериозни критики за реакцията му, след като в края на 2011 г. бе дал положителен резултат на допинг тест. Тогава Браун бе наказан за 50 мача, но спечели обжалването на наказанието, по време на което твърдеше, че е невинен и заяви, че в антидопинг програмата на бейзболната лига има пропуски.

Срещу Боб Филнър бяха повдигнати обвинения за сексуален тормоз

Събитие: Кметът на Сан Диего Боб Филнър бе подложен на сериозни критики, след като най-малко 17 жени го обвиниха в сексуален тормоз.

Вижте още: 5-те най-глупави извинения, давани в политически скандали

Падение: Филнър, който има зад гърба си 10 мандата в Конгреса на САЩ, подаде оставка като кмет през август. След това той бе осъден да изтърпи три месеца под домашен арест и на три години пробация, след като се призна за виновен по някои от обвиненията.

Водещ на MSNBC подаде оставка заради коментари по адрес на Сара Пейлин

Събитие: В края на ноември Мартин Башир заяви по време на своето предадване по MSNBC, че Сара Пейлин, която е бивш губернатор на Аляска, трябва да бъде подложена на особено жестоко наказание, използвано спрямо някои роби и описано в дневника на британския робовладелец Томас Тисълууд. Башир също така нарече Пейлн, която през 2008 г. бе кандидат за вицепрезидент на САЩ от републиканската партия, "идиот от световна класа."

Падение: По-късно Башир се извини за своите коментари, но неговите критици настояха ръководители на MSNBC да го дисциплинират. Той подаде оставка три месеци след направените коментари. По-късно Пейлин прие неговото извинение.

Кметът на Торонто бе заснет да пуши крек

Събитие: В края на октомври полицията в Торонто обяви, че се е сдобила с видео, в което се вижда как кметът на града Роб Форд пуши крек. Форд много кратно заяви, че не използвал кокаин за пушене, известен като крек. Впоследствие обаче той призна, че когато изпадал в "пиянски унес", от време на време пушел крек. След това се появи ново видео, в което Форд говори за това как иска да убие неназован човек, а по време на пресконференция, направи нецензурен коментар по отношение на сексуалния живот със съпругата си.

Падение: Общинският съвет на Торонто, който по закон не може да свали Форд от поста му, го лиши от някои ключови правомощия. Форд отказва да подаде оставка въпреки нарастващия натиск.

Алекс Родригез отново е забъркан в скандал с допинг.

Събитие: бейзболистът на Ню Йорк Янкис Алекс Родригез отново е въвлечен в скандал с употреба на допинг. Той бе един от 14-те играчи със спрени права през август във връзка с разследването на компанията Biogenesis. Родригез е признавал преди това, че е използвал допинг в периода 2001-2003 г., докато бе в отбора на Тексас Рейджърс. В интервю през 2009 г. той заяви, че оттогава не е използвал допинг.

Падение: Отстраняването на Родригез от игра бе до сезон 2014 г. За разлика от останалите наказани играчи, той обжалва наказанието, което му позволи да играе през 2013 г. Той твърди, че обвиненията са навредили на репутацията му и на много от неговите компании.

Империята на една телевизионна водеща и популярен готвач се разпада

Събитие: През юни показанията по съдебно дело за расова дискриминация срещу телевизионната водеща и популярен готвач Пола Дийн стана обществено достояние. В тях Дийн разкрива, че в миналото е използвала „думата с Н“ (nigger – обидно определение за чернокож).

Вижте още: Най-големите скандали с милиардери през 2012 г.

Падение: Новината породи сериозни критики към Дийн. Със сълзливо извинение в сутрешния блок на NBC Дойн се опита да ограничи пораженията за бизнеса й. В крайна сметка обаче Novo Nordisk, Target, Wal-Mart, Home Depot, Food Network, QVC, Smithfield Foods и Caesars Entertainment прекратиха партньорствата си с нея. Агентът ѝ я изостави , а нейният издадел спря издаването на нейна книга.

Актьорът Алек Болдуин изгуби телевизионното си предаване

Събитие: Актьорът Алек Болдуин отново попадна в новините, след като отправи хомофобска обида към папарак, който се опитвал да направи снимка на неговата съпруга и бебето им. Инцидентът бе уловен с камера от TMZ.

Падение: Ръководителите на MSNBC първоначално отстраниха Болдуин от работа за две седмици през ноември. След като обаче актьорът и неговите представители не можаха да се разберат с телевизията неговото предаване бе спряно.