Министерски съвет взе решение, с което позволи на министъра на икономиката и енергетиката да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън"- Япония за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за изграждане на нов с реактор с вода под налягане на "Уестингхаус". Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

Предвижда се инвестицията на "Тошиба Корпорейшън" да е до 30% от стойността на проекта. Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. Аз не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори, а 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи на пазарен принцип, категоричен е Стойнев.

Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор. Мотивите за стартиране на преговори са заявеният от "Тошиба Корпорейшън" инвеститорски интерес, както и препоръката, направена в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 заради решаване на въпросите с безопасността.

АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му – между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.