Royal Bank of Scotland обяви, че финансовият й директор Нейтън Босток е подал оставка, за да се присъедини към испанската банка Santander, след като прекара само 10 седмици на поста. Неговото напускане е сериозен удар по усилията на банката да се преструктутира.

В изявлението на RBS се казва, че снощи Босток е уведомил борда на директорите на банката за своите намерения да напусне и че скоро ще напусне официално.

Банката побърза да излезе с изявление, след като Sky News информира, че Босток е напуснал, за да се върне на работа в британското подразделение на Santander, където преди това е заемал няколко позиции, между които и главен финансов директор.

От Santander потвърдиха днес, че Босток ще заеме поста директор управление на риска и заместник главен изпълнителен директор на британското подразделение на банката, което е на път да бъде отделено и листнато самостоятелно на борсата.

Предвид скорошното назначаване на Рос Макюуън за главен изпълнителен директор на RBS, Босток може би е решил да се се присъедини към британското подразделение на Santander, тъй като ръководният пост там може да се освободи преди този в RBS.

Босток бе назначен за главен финансов директор на RBS на 1 октомври.

Новината за напускането му е сериозен удар за Макюън, който прави преглед на стратегията и дейността на банката, резултатите от който се очаква да бъдат обявени през февруари.

Преди това Босток бе оглавяваше преструктурирането на RBS и се очакваше да играе ключова роля, заедно с Макюън в създаването на „лоша банка“ на стойност 38 млрд. паунда (62.42 млрд. долара).

През 2011 г. Босток обяви, че планира да напусне RBS, за да се присъедини към Lloyds Banking Group, но промени намеренията си, след като главният изпълнителен директор на Lloyd's излезе в болничен отпуск.