Първо споразумение за VII блок на АЕЦ “Козлодуй” сключиха в четвъртък Българският енергиен холдинг (БЕХ) и американската компания “Уестингхаус”, по чиято технология ще се строи реакторът.

То е за съгласуване на техническите и финансово-икономически параметри на проекта. “Подготвителната работа ще продължи до 9 месеца, но се надявам да приключи в по-кратък период”, каза премиерът Пламен Орешарски, който беше домакин на срещата.

Подписването на предварителното споразумение се случи само 24 часа след като кабинетът разреши на БЕХ да преговаря с “Тошиба корпорейшън” (част от която е “Уестингхаус”) за стратегически инвеститор за строежа на нова ядрена мощност в Козлодуй.

Проектът беше критикуван от енергийни експерти и опозицията заради решението на управляващите технологията за реактора да бъде избрана без конкурс, пише в. Труд.

След срещата си с президента на “Уестингхаус” Дани Родерик Орешарски каза, че за строежа на VII блок със сигурност няма да се ползват бюджетни средства. За финансирането му ще се теглят дългосрочни заеми, най-вероятно от американската Ексимбанк и от Японската банка за международно сътрудничество в “комбинация и параметри, които предстои да се уточняват”, каза министър-председателят. “Ще направим всичко възможно те да бъдат благоприятни, така че да можем от 2016 г. да започнем фактическото изграждане”, добави Орешарски.

Преди дни министърът на енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че със заемите ще се финансират 70% от стойността на проекта. “Ще преговаряме останалите 30% да се осигурят с инвестиция от “Тошиба корпорейшън”, добави Стойнев. Ако последното се случи, това ще означава, че японската компания ще придобие дял от VII блок и той няма да е изцяло собственост на БЕХ.

Цената на реактора и на енергията, която ще произвежда, ще се уточняват до края на септември. “Ако цената не ни удовлетворява, такъв реактор няма да има”, каза Стойнев в сряда.

Президентът на “Уестингхаус” Дани Родерик заяви, че американската компания е “напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката”. “Много съм доволен от реакцията на българското правителство и държавните агенции в сектора”, добави той.

“Възнамеряваме да изградим проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти. Ще следваме принципите на най-голяма прозрачност в нашата работа”, каза Родерик на брифинга, на който журналистически въпроси не бяха разрешени.