Съветът на Европейския съюз одобри отпускането на 293 млн. евро за дейностите, свързани със закриването на блокове 1-4 в АЕЦ „Козлодуй" през следващия програмен период 2014-2020 г.

Отпуснатите средства са насочени към демонтирането на турбинните и реакторните зали, и съпътстващите съоръжения към четирите посочени реактора в Козлодуй. Средствата ще послужат също за наблюдение, контрол и оценка на извършваните дейности.

В документите, придружаващи решението, се посочва, че закриването на четирите реактора представлява дългосрочна тежест за българските граждани с отражение върху енергетиката, обществото, околната среда и икономиката.

Изразходването на отпуснатите средства ще бъде наблюдавано от службата за борба с измамите със средства от ЕС – ОЛАФ и при установяване на нарушения ще бъдат възстановявани средства и ще бъдат налагани глоби, съобщи bTV.

Съветът пояснява, че някои от направените разходи ще бъдат покривани изцяло от бюджета на ЕС, но в общия случай ще бъде запазен принципът на съвместното финансиране на дейностите и със средства от националния бюджет. Всяка година ЕК ще утвърждава програмите за действие по закриването на ядрените мощности.

Всяка година ЕК ще изготвя доклад от наблюдението на изпълнението на плановете за действие по разрушаването на реакторите и съпътстващите технически мощности.