Ирландия стана в неделя първата страна от еврозоната, която се измъква от необходимостта да продължи прилагането на плана за международна помощ, но животът на хората, белязан от драстичните мерки за строги икономии, няма да се промени "от утре", предупреди министър-председателят.

В телевизионно обръщение премиерът Енда Кени официално обяви спирането на спасителния план на цена 85 милиарда евро, който страната бе принудена да приеме от ЕС и МВФ през 2010 г., когато се спука балона на недвижимите имоти и заплаши банковата система от пълен крах.

Три години по-късно "това е важна стъпка, но тя не е край сама по себе си", предупреди премиерът. И още: "Животът ни няма да се промени за една нощ".

Енда Кени отдаде дан на "жертвите", направени от ирландския народ, като подчерта, че "за много хора последните подобрения в икономическата ситуация още не се усещат в ежедневието". Но той каза, че "не е време да се променя посоката", и че "следва разумна фискална политика".

Страната с 4.6 милиона жители, която получи най-новите си траншове от помощта от еврозоната и МВФ последната седмица, се превърна в пример за другите три европейски държави, които все още са под знака на финансовата помощ: Кипър, Гърция и Португалия.

"Утре сутринта Ирландия отново ще бъде в позицията на пълноправен член на еврозоната", обяви главата на правителството. "От утре ще имаме достъп до финансовите пазари по същия начин, както и другите страни", цитира го БГНЕС.

Центристкият лидер обяви, че правителството ще представи тази седмица седемгодишна икономическа програма, предназначена да "гарантира, че никога повече стабилността на Ирландия няма да бъде застрашена от спекулации и алчност"." Ние никога няма да се върнем към тази култура", каза той.

Според него страната му вече е извършила "над 90% от съкращенията на публичните разходи и увеличаването на необходимите данъци" и потвърди ангажимента си за намаляване на публичния дълг с една четвърт до 2020 г.

Правителството възнамерява да се съсредоточи върху създаването на работни места в страната, в която нивото на безработица остава високо (12.8%). "Създаването на повече работни места ще подобри публичните финанси и ще ни помогне да се сложи край на ерата на трудни бюджети", добави той.

Ако страната се е върнала към растеж, макар и непостоянен, остава потиснатото вътрешно търсене. И в банковия сектор, въпреки че е реформиран, продължава да е рисков, твърдят анализатори.

МВФ, макар да приветства програмата за "неуморно" изпълнение на реформите от страна на властите в Дъблин, обявяващ тринайстата и последна вноска от 650 милиона евро в петък, заяви, че Ирландия "все още е изправена пред значителни предизвикателства".

Излизането от плана за помощ изглежда предизвика малко ентусиазъм сред населението, според информация на онлайн проучване на сайта TheJournal.ie в неделя. Само 6% от участниците в проучването от 3 500 заявяват, че са "щастливи днес". И то при условие, че нямаше значим протест срещу строгите икономии, организиран в страната, както в Гърция.

Знак на силен дискомфорт - все още ирландците масово емигрират - близо 90 хил. всяка година. Повече от една четвърт от населението е засегнато от заминаването на близък човек, а половината от 18-24 годишните млади хора обмислят да емигрират, според младежката организация NYCI .

Въпреки недостатъците, правителството избра да напусне плана за помощ, като се въздържа от искане за предпазна кредитна линия към международните си партньори.

Въпреки това Европейската комисия ще продължи да наблюдава отблизо напредъка на Ирландия, докато 75% от помощта не бъде възстановена.