Азиатските индекси се повишиха, след като Фед изненадващо понижи размера на стимулите вчера, посочвайки увереността си в позитивното развитие на пазара на труда.

Японският Nikkei 225 завърши при най-високото си ниво от 2007 г. насам заради продължаващото поевтиняване на йената спрямо долара. Показателят добави близо 1% към стойността си.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.2% към стойността си.

От Фед намалиха обема на стимулите до 75 милиарда долара на месец, в сравнение с 85 милиарда долара преди това. В същото време от там заявиха, че ще задържат ниските лихвени нива, докато нивото на безработица не се понижи под 6.5%, особено ако инфлацията продължава да е така ниска.

Вижте още: Доларът поскъпва след решението на Фед

„Ситуацията е печеливша за пазарите“, коментира Шейн Оливър, портфолио мениджър в AMP Capital Investors Ltd. „От Фед са оптимистични за пазара на труда, като в същото време запазват политиката си на евтини пари и ниски лихви, които да подкрепят икономиката.

Доволни сме да запазим позитивните си препоръки за пазара и може дори да добавим към позициите си“, допълни още специалистът пред Bloomberg.

Австралийският S&P/ASX 200 Index беше сред най-печелившите от решението на Фед, като добави 1.6% към стойността си при обем с 50% над средния за последния месец.

„Предвид на прогреса, свързан с пазара на труда, комитетът реши леко да намали размера на месечните стимули“, заяви вчера Бен Бернанке пред репортери във Вашингтон в края на двудневната среща на FOMC (Комитет по парична политика).

Щатският сенат вчера одобри и прати на президента Барак Обама бюджетно споразумение на стойност 1.01 трилиона долара за следващите 10 години и автоматично ограничаване на разходите с 63 милиарда долара.

Фючърсите на широкия индекс S&P 500 Index се понижиха с 0.2% днес, след като индексът отбеляза повишение от 1.7% вчера до рекордно ниво на затваряне от 1 810.65 пункта. До нов рекорд се повиши и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, добавил 1.8% към стойността си и приключил при 16 167.97 пункта.

Индексът на волатилността на щатския пазар – VIX, се понижи с 15%, регистрирайки най-големия си спад от два месеца насам.