За България не е приоритет да се присъедини към европейския банков съюз. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел, съобщи БНР.

Снощи в белгийската столица беше постигнато съгласие за оздравяването на втория му стълб – механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще бъде отворен и за страни извън еврозоната.

"България ще следи внимателно как ще се развива Банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще бързат да се присъединят към него", каза Орешарски.

"Хубаво е да сме вътре, но да можем да ползваме всички екстри от това", подчерта българският премиер. Когато част от екстрите останат само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. За нас все пак е важен опитът, все пак някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание", обяви Орешарски.

Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев също смята, че няма защо България да бърза за банковия съюз, посочва БГНЕС.

"Финансовата и банковата системи в България са едни от най-стабилните в целия ЕС. Ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации", каза Станишев. Той подчерта, че в България не е настъпвала финансова криза в този смисъл, в който са я изпитали много страни в Европа.

Орешарски каза още, че България ще е готова да отдели повече пари за отбрана на по-късен етап.