Началото на новата година е повече от добра за инвеститорите на БФБ. В малкото работни дни от началото на годината индексът на сините чипове SOFIX се е повишил с 3.3%.

Така индексът ни се нарежда до най-добре представящите се в света от началото на годината след Абу Даби и Гърция, нараснали с 3.86 и 3.68% за този период.

Ал. Николов: Ръст между 25 и 30% за SOFIX догодина

Нещо повече, на фона на повишението от малко над 3% за индекса, някои от компонентите му (особено тези свързани с Химимпорт) са отбелязали значително по-голямо повишение.

Акциите на Химимпорт са най-поскъпващи от началото на годината с ръст от близо 20% за четирите търговски сесии от началото на годината. Следващи по ръст са книжата на двете банки – ЦКБ и ПИБ с повишения съответно от 12.84% и 12.35%.

Разбира се, стартът на годината не бе еднакво добър за всички компоненти на БФБ, като акциите на някои от компонентите на индекса на сините чипове все още не могат да намерят пътя към повишението.

Акциите на Софарма, Неохим и Фонд за недвижими имоти България се търгуват минимално на отрицателна територия спрямо края на миналата година. Причината до голяма степен се крие в изпреварващия ръст в цените при Софарма и Неохим в края на миналата година.

На нивата си от края на миналата година се търгуват още акциите на Еврохолд и Адванс Терафонд.

Какво предстои за SOFIX?

Както вече писахме, традиционно януари е силен за индекса, което личи от началото на годината. В исторически план показателят е носил среден доход за инвеститорите в размер на 2.5%, ниво вече преминато след първите четири сесии.

Добрата новина е, че януари на 2013 година бе изключително силен и индексът отбеляза повишение от над 15%.

Това, което може да тревожи инвеститорите, в известна степен е близостта на изключително важното ниво на съпротива при 515 пункта, което е най-високата стойност на индекса от 2009 година насам.

Трайно преминаване на това ниво ще е нужно, за да се потвърдят бичите настроения и да се даде път за по-нататъшен ръст на индекса през годината. Разбира се можем да станем свидетели и на консолидацията около това ниво или дори лека корекция, които обаче не бива да спират инвеститорите в по-дългосрочната им визия за пазара.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции