Застрахователните искове, свързани с природни бедствия, между които наводнения и градушки, са паднали с 52% през миналата година, на фона на по-спокойния ураганен сезон, съобщават от Munich Re, най-големият презастраховател в света.

Застрахователните загуби са намалели до около 31 млрд. долара, се казва в изявление на компанията. За сравнение стойността им е била 65 млрд. долара през 2012 г. Общите загуби са в размер на около 125 млрд. долара през миналата година според застрахователя, който информира, че и двете суми са под средните за последното десетилетие.

И докато ураганният сезон в Атлантическия океан бе по-относително спокоен, застрахователите се сблъскаха с искове, свързани с вятърни бури и градушки, както и с наводнения в Европа.

Природните бедствия, както и природните катастрофи, причинени от хората, са нанесли 130 млрд. долара икономически загуби през 2013 г., съобщиха на 18 декември от Swiss Re Ltd., вторият най-голям презастраховател в света. Застрахователните загуби са намалели до 44 млрд. долара в сравнение с 81 млрд. долара година по-рано.

Най-скъпото природно бедствие за 2013 г. по отношение на икономическите загуби са наводненията през юни в Южна и Източна Германия и в съседните държави, според Munich Re. Загубите са възлезли на 15.2 млрд. долара, докато застрахователите са платили 3 млрд. долара.

Най-сериозното природно бедствие в САЩ през миналата година са били торнадата в Оклахома през май с 1.8 млрд. долара застрахователни загуби, съобщават от Munich Re.