Лоши новини за почитателите на скъпоценния метал. Настоящото повишение в цената в началото на новата година не само ще загуби инерция, но цените могат да паднат рязко до края на 2014 г., според Джефри Къри от Goldman Sachs.

Къри е определил таргет от 1 050 долара за тройнунция за цената на златото в края на годината, което представлява 16-процентно понижение от настоящата цена от 1 251 долара, сподели той пред CNBC. Основната причина за това, че е възстановяването на икономиката според него.

"Нашите възгледи се базират на очакванията, че възстановяването на щатската икономика ще продължи с бързи темпове," казва Къри. "На практика, когато мислиш да скъсяваш златото, това е залог, за значително възстановяване на състоянието на щатската икономика."

Вижте още: Златото с най-лошата си година от 1981 насам

Цената на златото скочи значително в годините след финансовата криза от 2008 г., покачвайки се до рекордни нива благодарение на супер ниските лихвени проценти от програмите на Федералния резерв за стимулиране на икономиката. Цените паднаха през миналата година на фона на опасенията, че Фед ще ограничи стимулите по-рано от очакваното. По-лошите данни за заетостта през декември обаче възобновиха интереса към златото през тази седмица.

Според Къри златото все още може да се използва като хедж срещу инфлацията, но той не очаква сериозен инфлационен натиск в следващите няколко години. Според него след като икономическото възстановяване набере още сила, инфлацията ще го последва и златото може отново да стане привлекателно. Скокът в цената на златото в началото на 2014 г. няма да продължи, според него.

Други суровини, които според Къри ще се се представят слабо, са фасулът и медта. Къри все още не желае да залага много срещу петрола, заради размириците в Либия и Иран. Инвеститорите продължават да се отдръпват от потрябващите големи количества суровини развиващи се страни и да се насочват към развитите икономики. Тази тенденция засяга повечето суровини без златото, смята той.