Американските акции увеличиха нивата си във вторник, записвайки най-добрия си търговски ден за тази година, след като инвеститорите приветстваха по-добрите данни от търговията на дребно и обявените по-високи резултати за доходите на J.P. Morgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.

Икономическите данни, които бяха обявени във вторник, подкрепиха тези, които залагаха на по-силен икономически растеж. Търговията на дребно отбеляза по-голям от очаквания ръст, след като американците са купували повече дрехи и храна по време на празниците, пазарувайки в търговските вериги и онлайн, според данни на правителството.

Инвеститорите в американската икономика също са се увеличили повече от очакваното за ноември, според изявление на министерството на труда в САЩ. В същото време цените на стоките, които са внесени в Америка, остават непроменени за месец декември и отбелязват съвсем малък спад за цялата година, съобщиха от министерството във вторник.

Главният директор на инвестициите в Commonwealth Financial - Брад Макмилан, каза, че има две сили, които направляват пазарите в момента. От една страна, обявените данни предполагат, че икономическият растеж ще се ускори, което е добра новина за големите корпорации, чиито приходи зависят от подобен ръст.

От друга страна, ако икономиката нарасне по-бързо, отколкото предполагаме, от Фед също ще увеличат темпа на съкращенията и по-важното е, че могат да започнат затягане на мерките по-скоро, отколкото пазарите очакват до момента, каза Макмилан.

Европейската фондова борса заличи следобед загубите, които бяха натрупани сутринта във вторник, следвайки ръста в Щатите, където по-добрите резултати за бизнеса и банките помогнаха за покачване нивото на настроението.

„Ако разгледаме новините, идващи от САЩ, цифрите бяха малко по-добри от очакваните и по мое мнение това е причината за ръста на пазарите“, каза анализаторът от Commerzbank в Лондон Питър Диксън.

„Според нас резултатите, обявени от J.P. Morgan и Wells Fargo, които бяха по-добри от очакваните, също не са за подценяване“, добави той. „Очевидно американските потребители играят важна роля в европейската икономика и финансовите доклади на банките са важен индекс за европейските банки и много инвеститори ги оценяват и взимат предвид.“

EUR/USD
Втори пореден ден без особена промяна регистрира еврото спрямо щатския долар във вторник. След като стартира сесията на цена от 1.3670, двойката не отбеляза съществени отклонения в стойността си и търговията бе затворена 8 пипса над началните нива. Редуващите се мечи и бичи настроения регистрираха слаби изменения, като връх и дъно за деня бе отбелязано при 1.3698 и 1.3648. Посоката на движение на двойката все още остава неясна. Ако бичите настроения надделеят, тя ще направи тест на съпротивата при 1.3755. В противен случай подкрепата при 1.3525 ще бъде достигната.

Подкрепа: 1.3525; 1.3397;
Съпротива: 1.3755; 1.3891;

GBP/USD
Паундът отбеляза увеличение спрямо американския долар във вторник. Изгубените позиции в понеделник бяха частично възстановени, след като двойката убедително се отдалечи от нивото на подкрепа при 1.6335. Сесията бе отворена на цена от 1.6382, като бичият тренд бе водещ от началото до края на търговията. Най-голям ръст бе отбелязан около 17:00 часа, когато бе достигнат и връх за деня при 1.6463. След слабо понижение финалът бе сложен на курс от 1.6437. Ако възходящата посока се запази, съпротивата при 1.6600 ще бъде пробита.

Подкрепа: 1.6335; 1.6220;
Съпротива: 1.6600;

USD/CHF
Доларът отбеляза увеличение спрямо швейцарския франк във вторник. Щатската валута прекъсна губещата си серия и успя да достигне нивата на затваряне от петък миналата седмица. Въпреки успешната сесия, подкрепата при 0.8985 бе достигната с отбелязването на най-ниска стойност за деня от 0.8986, но бичият тренд се оказа по-силен и не позволи тя да бъде пробита. Възходящото движение продължи до достигането на връх при 0.9030. Цената на затваряне се оказа със седем пипса под тази стойност.

Подкрепа: 0.8985; 0.8858; 0.8798;
Съпротива: 0.9126; 0.9190;

USD/JPY
Значителен ръст бе отбелязан от долара спрямо японската йена във вторник. Загубите от предишните два търговски дни бяха частично възстановени и новата цел на двойката е съпротивата при 105.44. Ако бичият тренд e толкова убедителен и в бъдеще, то тогава тя ще бъде пробита и двойката ще достигне нови рекордни стойности. Разликата в цената на отваряне и затваряне на днешната търговия бе съществена, съответно – 102.98 и 104.20. Най-високата цена бе достигната малко преди финала, на ниво от 104.27.

Подкрепа: 102.48; 101.60;
Съпротива: 105.44;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.