Човек мига 15 пъти на минута, а за година – над 10 милиона пъти. Всъщност мигането служи за почистване и овлажняване на окото.

Сълзите наистина облекчават болката. Когато плачем, организмът понижава нивата на мангана в тялото ни, а той е виновник за нивото на стреса. Освен това неизплаканите сълзи са вредни – те могат да ни язва, астма и дори сърдечна недостатъчност.

По-голяма част от жителите на северните страни имат сини очи, защото тяхната роговица е по-чувствителна. В южните страни преобладават тъмните очи, защото обитателите им имат по-голяма нужда от защита срещу силното слънце.

Най-честото нараняване на окото се причинява от четчицата на женската спирала. Основните пазачи на окото пък са миглите и веждите. Първите ни спасяват от дребните прахови частици, а вторите – от потта, която се стича по челото ни.

Цветът на очите на всеки човек се променя след раждането. Това обикновено се случва през първите шест месеца от живота. Най-често сините очи се превръщан в кафяви, а не обратното.

Изумителни факти за човешките възможности

С помощта на очите човек си набавя 90% от информацията от околния свят. Всеки ден техните фокусиращи мускули извършват над 100 000 съкращения. Това се равнява на 80 км разходка, ако се отнасяше за мускулите на краката ни.

По-вероятно е двама родители с кафяви очи да имат дете със сини, отколкото двама родители със сини да имат дете с кафяви очи. Въпреки това последното не е невъзможно.

В миглите на половината от човечеството живеят... кърлежи. Те са микроскопични и безобидни. Пребивават в основата на косъма. Вероятността да имате кърлежчета в миглите нараства с възрастта.

Опитвали ли сте се да оближете лакътя си? Още една подобна невъзможна задача е да кихнете с отворени очи. Все още не е ясно защо това е така, но според учените има вероятност така окото да се предпазва от разлетялата се слюнка.

Очите на новороденото бебе често се кръстосват и изглежда сякаш е кривогледо. За успокоение на всички млади родители – то няма проблем със зрението. Това се дължи на липсата на изграден контрол върху очните мускули и изчезва след третия месец.