Град като Балкана – древен и млад. Това е девизът на Враца. Сгушен в подножието на Врачанския Балкан, градът е заобиколен от природни и исторически забележителности.

Най-голямото населено място в Северозападна България се намира сред невероятно красива природа. Жителите на подбалканските му квартали виждат от прозорците си скалните зъбери на Милин камък и Веслец и всеки ден се радват на водопада Скакля.

Местността, в която днес е разположен градът, е била столица на тракийското племе трибали. Неслучайно при разкопки в района е намерено най-голямото тракийско съкровище, откривано някога по нашите земи.

Това са пет забележителности във Враца, които задължително трябва да видите:

Леденика

Дълга 300 м, пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре мляко.

Наречена е Леденика заради ниската й температура във вътрешността – около 8 градуса, както и заради красивите ледени форми, които се образуват в залите й през зимата.

Пещерата има десет зали, като в най-голямата – Концертната, се провеждат концерти заради невероятната й акустика. Днес пространството пред пещерата е превърнато в развлекателен център.

Водопад Скакля

Гледката към водопада от жилищните комплекси на Враца

Това е най-високият непостоянно течащ водопад в България - 140 м. В района са открити останки от средновековно българско селище.

Водопадът е пресечна точка на няколко планински маршрута. От горната му част се разкрива невероятна гледка към Враца и околностите й.

5 причини да посетите Русе

Рогозенско съкровище

Това е най-голямото тракийско съкровище, намерено през 1986 г. Съдържа 165 сребърни предмета.

Смята се, че е принадлежало на могъщ тракийски владетел. Голяма част от него се съхранява в Регионалния музей във Враца, а малка част – в Националния исторически музей в София.

Проход Вратцата

В Средновековието местността е наричана Вратица, а в близост до прохода са открити останки от крепост с едноименното име. Намира се на пътя от Враца към пещерата Леденика.

Живописните скални образувания по ждрелото на река Лева са символ на града. Отвесните скали са най-високите на Балканския полуостров – 400 м.

Те са любимо място за алпинистите. В района има повече от 300 катерачески маршрута.

Връх Околчица

На високия 1048 м връх се намира национален парк „Христо Ботев“. Тук на 2 юни 1876 г. намира смъртта си поетът-революционер Христо Ботев.

В района е изграден 35-метров паметник, около който всяка година се провеждат тържества в негова чест.

С издълбан върху скалата надпис е отбелязано лобното място на поета в падината Йолковица. До него може да се стигне по един от многото маркирани туристически маршрути.

Снимки: Уикипедия