Българската агенция за инвестиции работи по 22 по-големи инвестиционни проекта за над 1.7 милиарда лева и около 7000 работни места. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева по време на 8-мата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Българската икономика през последните години се развиваше в правилната посока, независимо от това, че различни правителства осъществяваха различни по характер икономически реформи", констатира вицепремиерът.

Износът е нашата надежда за растеж, подчерта Бобева.“Инвестициите са най-големият проблем и най-голямото предизвикателство, при свиването на вътрешните вложения и спада на чуждестранните, обърна внимание Бобева и добави, че политическите внушения за нестабилност вредят на кредитния рейтинг на страната.

По темата за данъците Бобева заяви: „Единственият данък, който възнамеряваме да намалим, това е данъкът върху доходите от лихвите по депозитни сметки“.

Правителството работи по законопроект за нелоялните търговски практики и за засилването на контрола и конкуренцията в областта на природните богатства като антимонополна мярка. Освен това кабинетът прави преглед по сектори къде точно има монополи, допълни Бобева и посочи, че в тази област страната ни ще разчита и на международна помощ.

По-рано днес пред БНР вицепремиерът посочи, че все още не е постигната целта за отпадане на 100 лицензионни режима:

„Около 20 мерки, които правителството предприе, са вече ефективни. За останалите са предвидени законопроекти, които чакат ред. Най-приоритетни са най-трудният пакет в областта на строителството, на проектирането. Там има сериозни проблеми от много години. Знаете колко бюрократични са процедурите сега. Формулирали сме около 40 мерки, които ще внесем в Министерски съвет“.

Даниела Бобева изрази надежда в най-скоро време Законът за обществените поръчки и специалната наредба към него за улесняване на кандидатстването да влязат на второ четене в парламента.