Преди 30 години, много преди създаването на iPhone и iPad, американската група Apple вече прави революция в компютрите, представяйки Macintosh – компютърът, станал символ на легендарното съперничество с Microsoft.

„ Mac беше квантов скок в бъдещето“, спомня си Ранди Уигинтън – един от първите служители на Apple пред Франс прес. „Не изобретихме всичко, но го направихме лесно и достъпно. Това беше първият компютър, с който хората можеха да играят и да кажат: „Готино“.

Преди представянето на Mac, на 24 януари 1984, компютрите са скъпи машини, управлявани от почти неразбираем език за програмисти и специалисти по информатика.

Новото устройство на Apple променя това и отваря света на компютрите за широката публика благодарение на графичния интерфейс с икони, които се отварят с кликване на мишка (устройство, изобретено през 60-те години от Дъг Енгелбарт, което Mac ще направи популярно).

На днешния ден - 23 януари, американските медии по традиция празнуват рождения ден на Mac, който тази година навършва точно 30 години. Денят е избран заради рекламата, която се излъчва по време на американския Супербоул: