Това, което се случи на валутните пазари и по специално при валутната двойка EUR/USD през миналата година, на 100% съответстваше на това, което прогнозирахме точно преди година, коментира Александър Николов, портфолио мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт по време на специален уебинар.

През миналата година заявихме, че очакваме движение настрани с тенденция към по-силно евро. Картината сега не е много променена. Продължаваме да очакваме движение настрани. Малко вероятно е да станем свидетели на по-силно движение в една от двете посоки.

Първоначалната тенденция ще е на поскъпване на единната валута към нива от 1.4000 и малко над тях, след което може би ще станем свидетели на поевтиняване към 1.30-1.27 и последващо ново възстановяване на единната валута. Нетно не очакваме по-силна промяна.

По-големите движения според нас ще започнат след една година и то в посока на драстично поскъпване на еврото. Разбира се, има много време да оценим картината, след като се развие консолидацията.

Златото бе в силен възходящ тренд до септември 2012 година. Това бе последната позитивна година за благородния метал. През миналата година обаче ключовото ниво на подкрепа от 1 522 долара бе пробито и това смени трайно тенденцията.

Към момента картината е такава, че по-скоро смятаме, че понижението ще продължи. В момента имаме нова фаза на продължителен низходящ пазар или консолидация настрани. През тази година смятаме, че през първата половина на годината ще е под натиск и ще видим спад към 1000 долара за унция. След това обаче, можем да очакваме корекция от порядъка на 40-50%. Няма да е изненада, ако металът успее да се възстанови към 1 500 долара.

Движение над 1 522 долара би променило негативната картина при златото.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута и други активи