Гърците я наричат Ардас. Дългата 272 км, която тече и през южната ни съседка, образува невероятни меандри, които превръщат Родопите в една от най-красивите планини.

Реката води началото си от карстов извор, наречен Ардабаши, в подножието на Ардин връх. Малкото скокливо поточе се превръща в широка река, която на някои места достига до 300 м.

Още в древността бреговете на Арда са били населени. Почти на всеки неин завой са изграждани крепости, за да защитават един от най-важните пътища, свързващ Византия с Родопите.

Днес едни от най-големите археологически забележителности в покрайнините на реката са тракийските култови комплекси Перперикон и Татул.

Язовир Кърджали

По течението на Арда се намират и три от най-големите язовири в България – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград.

За да преминат реката, древните обитатели на бреговете й строили каменни мостове – от тях днес е изцяло запазен Дяволският мост. Легендата за него разказва, че мостът падал непрекъснато, докато майсторът не зазидал сянката си в основите му.

Дяволският мост

Едни от най-красивите гледки в Родопите са меандрите на Арда – тези причудливи речни завои във формата на подкови. Най-невероятните от тях са образувани при Маджарово, малко преди реката да се влее в язовир Ивайловград.

Покрай бреговете на Арда се вият и малки плажни ивици със ситен златист пясък. Градските легенди разказват, че реката е златоносна и тук всеки може да намери песъчинка от ценния метал, стига да потърси.

Скалният пръстен около Маджарово крие и друга тайна. Това е едно от последните убежища в Европа на световно застрашените белоглави и египетски лешояди.

Снимки: Уикипедия