Под успех най-често се разбира достигането на всяка цел, наложена отвън, състояща се от получаване на материално-социален статус. При преследването на „успеха“ много от нас забравят, че то не трябва да предизвиква постоянен дискомфорт или компромис със съвестта и желанията ни. Предприемачът, маркетолог и известен блогър Дан Валдершмит събира десетки разпространени митове за сложните неща, които трябва да правите по пътя към успеха и успява да ги развенчае:

Вижте още: 10 цитата за успеха от истинския Вълк от Уолстрийт

1. Трябва да направите това позвъняване, което се страхувате да направите.

Тайната на успеха е да не довеждате ситуацията до такива позвънявания. Например като не ухажвате клиенти, които са ви неприятни и не ви носят доход. Или не поемате ангажименти, с които не можете да се справите.

2. Трябва да ставате по-рано, отколкото искате.

Често ни показват колко ранобудни са успешните хора и колко много са свършили, докато ние сме се излежавали в леглото. Въпросът е защо и вие да ставате рано, ако след това ще се чувствате зле цял ден? Маркс е известен с това, че е спал по 4 часа на денонощие, но едва ли си е правил труда умишлено да се заставя да спи по толкова. А Чърчил е спал и следобед и това никак не му е създавало трудности. Ако се наспите, ще сте по-съобразителни и работоспособни, така че не се опитвайте да ставате по-рано, отколкото ви се налага.

3.Трябва да предложите повече, отколкото получавате.

Единственият нормален обмен изисква да дадете това, което намирате за справедливо, и да получите толкова, колкото контрагентът намира за справедливо. Ако това не устройва някого или и двамата – просто няма сделка.

4.Грижете се за другите, без да очаквате те да се грижат за вас.

Защо да го правите? За да възпитате децата си като безпомощни егоисти или за да се научат колегите ви да прехвърлят всички грешки и проблеми на вас? Грижете се за другите толкова, колкото ви идва отвътре, спазвайки общоприетите социални норми. Резултатът може и да не е идеален, но ще е по-адекватен от разрушителния ви алтруизъм.

5. Никога не отстъпвайте от целта и не се предавайте.

Като начало – изберете си цел, която заслужава да борите за нея и да не се предавате, а такива цели не са много. Здравето (вашето и на вашите близки), свободата и сигурността ви могат да са такива цели, другите едва ли заслужават усилията. При тях понякога да се спрете и отдалечите, временно да се заемете с друго, може да ви даде по-добри перспективи и нови сили за постигане на това, към което се стремите. Войните се печелят от стратези, не от безумци.

6. Старайте се да сте най-добрият служител в компанията

Може да ви се струва, че сте най-добрият в офиса и компанията ви, но в света има още стотици милиони хора, които са ваши потенциални конкуренти. Златното правило гласи: „Инвестирайте в себе си, дори и ако никой около вас не прави това“. Затова – не се старайте да сте незаменим служител, старайте се да се развивате непрекъснато, да подновявате знанията си и да инвестирате в себе си като професионалист.

7. Не се страхувайте да изглеждате като глупак, търсейки съвет

Изглежда като глупак само този, който търси готови съвети при екстрасенси, врачки и политици. Тези, които сериозно търсят отговори, не могат да изглеждат глупаци, защото те търсят „съмишленици“, знаейки, че всяко мнение е относително и следва да бъде подложено на проверка.

8. Детайлите са важни

...ако строите пъзел или космическа ракета. Но в повечето случаи детайлите ви разсейват от главното. Най-важната способност на истинските лидери е бързо да открояват главното от второстепенното и да действат ефективно.

9. Залудо работи, залудо не стой.

Народната мъдрост по същество показва най-прекия път към безсмислена, тягостна работа до гроб. Валдершмит препоръчва друг принцип: не правете това, което не е необходимо да правите. Според него е удивително колко по-продуктивни стават хората и компаниите, когато се фокусират върху наистина същественото, отхвърляйки 90% от действията, служещи само за отбиване на дейност.

10. Правете грешки.

Грешките са неизбежни, искате или не да ги направите. Правилният принцип звучи като „Не правете една и съща грешка два пъти“. Това означава, че сте се поучили от грешките си.

11. Ако опитате и се провалите, опитайте отново.

Ако се опитате и се провалите, вероятно трябва да промените начина, по който се опитвате да постигнете желаното.

Вижте още: Най-добрите цитати от Уорън Бъфет