Проучаване и добив на нефт и газ, част от Зърнени храни България, което пък от своя страна е дъщерна компания на Химимпорт, е открила запаси на природен газ и кондензат в България. Това става ясно от публична обява на компанията за разработка и експлоатация на находището.

Площта на находището, чието име е Искър-запад, е в размер на 18 кв. км и се намира в община Кнежа, област Плевен. То заема земеделски земи, собственост на частни лица в землищата на село Бреница, община Кнежа, област Плевен.

Доказаните запаси на находището към момента са 14.49 млн. куб. м. природен газ и 5176 куб. м. кондензат.

Вероятните находища на газ се оценяват на 165 млн. куб. м., а възможните – 764 млн. куб. м.

Така общите запаси, които могат да бъдат извлечени от находище Искър-запад, се оценяват на 945 млн. куб. м газ и 393 хил. куб. м кондензат.

Находище „Искър – запад“ се характеризира с висок кондензатен фактор, с което се доближава до нефтогазовите находища с лек нефт.

За транспортиране на продукцията от природен газ се предвижда, преди започване на екслоатацията, да бъде прокаран газопровод, свързващ централния събирателен пукнт със съществуващ разпределителен газопровод Бутан-БПР, собственост на Проучване и добив на нефт и газ.

Тъй като потребностите на газоразпределителните мрежи в района (градовете Плевен, Кнежа и Долни Дъбник) са ограничени, се предвижда част от добивания газ да се продава на Булгартрансгаз.

Площадката за втория търсещ за площта сондаж – Р-2 Искър-запад се намира в землището на с. Бреница, Община Кнежа, област Плевен и отстои на 5 км северозападно от центъра на гр. Искър по пътя Плевен – Кнежа, на 2 км по отклонение за с. Долни Луковит и на около 780 м западно от асфалтовия път.

Проучване и добив на нефт и газ приключи 2013 г. с печалба от 15.77 млн. лв. спрямо 11.5 млн. лв. за година по-рано.

Към днешна дата дружеството експлоатира 12-те находища за нефт и природен газ, за които има сключени договори за концесии с Министерство на икономиката и енергетиката. Компанията продължава да търси нефт и природен газ в пределите на Блок 1-4 Каварна, Българска суша, Блок 1-12 Кнежа, Българска суша и Блок 1-17 Овча могила, Българска суша.

Основни акционери в дружеството са Зърнени храни България и Интер Ръбър Хеми с по 51.22 и 21.97% от капитала, докато УПФ Съгласие и ППФ Съгласие имат респективно 4.93 и 2.14 на сто. Химимпорт държи други 3.65 на сто, а Камейко инк е с 1.80 на сто.

Акциите на Проучване и добив на нефт и газ приключиха последната търговска сесия на цена от 7.80 лв. за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.