Пазарът на офиси поведе възстановяването на сектора на бизнес имотите през 2013 г., сочат данни на консултантската фирма Forton, стратегически партньор за България и Македония на международната компания Cushman & Wakefield.

Общият обем на наетите площи в София достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам и за първи път за последните пет години надхвърли 100 хил. кв.м.

„Миналата година беше повратна за пазара на бизнес имоти. Благодарение на продължаващите чуждестранни инвестиции в изнесени центрове за бизнес услуги, офис площите в София бяха най-силно представилият се сектор“, каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „За първи път от 2010 г. предприемачите започнаха и нови проекти“, добави тя.

„В резултат от по-високата заетост и перспективата за повишение на наемите в най-добрите сгради през 2014 г. очакваме някои от тях да станат цел за придобиване от международни инвеститори.“

През 2013 г. в София бяха въведени в експлоатация нови офис сгради с 34 хил. кв. м площ - най-малко от 2006 г. насам. Обемът на усвоените нарасна с 12.2%, в сравнение с 2012 г., до 108 300 кв.м.

Аутсорсинг секторът и бързо развиващи се местни ИТ фирми имаха основен принос за растежа с 41% дял от усвоените площи за годината.

„Това беше годината на офис пазара“, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. „Незаетите площи в топ 10 проектите намаляха със 7.5 процентни пункта до 10.9% от наличностите в края на годината. Макар че очакваме около 60 хил. кв. м клас А офиси да бъдат завършени до края на 2014 г., наемателите са достатъчно активни и свободните площи няма да се увеличат трайно. Още във втората седмица на януари финализирахме голям договор и работим активно с още няколко клиента от различни сектори“, добави тя.

В резултат от намалението на свободните площи на най-предпочитаните от международните наематели локации наемите започнаха да се повишават и в края на годината бяха на двуцифрени нива от 10-12 евро на кв. м месечно във всички сгради с висока заетост.