Най-голямата презастрахователна компания - Munich Re, планира да увеличи дивидента си, след като отчете по-голяма от очакваната печалба за четвъртото тримесечие.

Печалбата на компанията е нараснала до около 1.2 млрд. евро в сравнение с 477 млн. евро година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, бяха за печалба средно в размер на 954 млн. евро.

Презастрахователят е предложил да вдигне дивидента за 2013 г. до 7.25 евро на акция, в сравнение със 7 евро преди това. Книжата на компанията поскъпнаха с 0.8% до 154.35 евро, ограничавайки спада си от началото на годината до 3.6%.

Munich Re обяви през миналата година планове за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. евро до събранието на акционерите на компанията, което е насрочено за 30 април.

Стойността на исковете към застрахователите и презастрахователите, свързани с природни бедствия, е намаляла с 52% през миналата година до около 31 млрд. долара на фона на по-спокойния ураганен сезон, информираха от Munich Re на 7 януари.

Печалбата на Munich Re за цялата 2013 г. е нараснала до 3.3 млрд. евро, в сравнение с 3.2 млрд. евро преди това. Положителният резултат дори надхвърля таргета на компанията от 3 млрд. евро. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 3.06 млрд. евро.