По време на Олимпийските игри в Сочи бяха въведени многобройни ограничения: от строги мерки за сигурност до битови ограничения. Шофьорите на автомобили с регистрация в съседните градове не могат да влизат в Сочи с тях, доброволците нямат право да бъдат тъжни, а „Пощата на Русия“ отсега се презастрахова, че няма да може да доставя писма и пратки навреме. Нека видим 12 от забраните, които ще съпътстват Олимпиадата:

Забранено е да отидете на стадиона с маска и флаг с надпис на език, различен от руски

През декември правителството на Русия прие правила за поведението на феновете на олимпийските обекти. Между забраните има такива като забрана да носите маска на стадиона; забрана за показване на интимни части, забрана феновете да носят предмети, които по дължина, широчина и височина превишават 40 см, забрана за използване на духови инструменти, с изключение на рог и свирка. Има и ограничения за размера на флаговете. Но най-странната забрана е, че не могат да се внасят флагове с надписи на език, различен от руски, освен ако феновете не носят нотариално заверен превод на написаното.

Забранени за политическите акции извън „Хайд парк“

Политически акции по време на Олимпийските игри могат да се провеждат само в микрорайона Хоста, на брега на Черно море, който на шега вече наричат Хайд парк. По думите на вицепремиера Дмитрий Козак гражданите „ще могат свободно да изразяват своето мнение, без да нарушават правата на останалите и Олимпийската харта“. Наистина Олимпийската харта забранява политическата и религиозна пропаганда по време на Игрите.

Забранено е простирането на бельо на балкона

Властите в Сочи решиха да сложат малко ред и в бита на жителите на Сочи, забранявайки простирането по балконите. Изведнъж вниманието на чиновниците бе привлечено и от климатиците и бе издадена наредба, че собствениците трябва да се погрижат „те да имат симетрично разположение“.

Вижте още: Олимпийска мечта: интернет в хотелите в Сочи

Забранено е доброволците да са тъжно

По време на Олимпиадата в Сочи ще работят над 25 000 доброволци от целия свят, избрани след конкурс сред 8-9 кандидати. Те нямат право да пият, пушат или да разпространяват негативна информация за положението с Олимпиадата в блогове, социални мрежи, интервюта или със снимки. Отделно лично Владимир Путин ги помоли да не дават воля на негативните си емоции, повече да се усмихват и да бъдат приветливи с гостите на Олимпиадата. Впрочем по думите на доброволци тази молба била придружена с ултимастум: който не се съобрази, си отива вкъщи.

Забрана за пушене

По време на Игрите пушенето и продажбата на цигари са забранени в цялото Олимпийско село, включително в баровете и ресторантите в олимпийския парк. Впрочем и цените на цигарите в Сочи се повишиха изведнъж.

Забранено е да се наемат гастарбайтери

Хилядите нелегални работници от страните от СНГ, които строиха олимпийските обекти, изведнъж започнаха да пречат. По различни данни в Сочи работеха между 70 000 и 100 000 гастарбайтери. След като обектите бяха завършени, руските власти изведнъж започнаха ударни акции срещу нелегалния труд.

Вижте още: Олигарсите, замесени в най-скъпата Олимпиада в историята

Забрана за пренасяне на течности в самолет

В началото на януари Росавиация затегна правилата за пренасянето на багаж, ограничавайки допустимите течности до 100 милилитра.

Забранено е повишаването на цените

По време на Олимпиадата руските власти решиха да замразят цените на хотелите, такситата, пералните и химическото чистене. В същото време цените на невлизащия в забраната градски транспорт се повошиха.

Забрана за високите скорости

По време на Олимпийските игри в Сочи бяха въведени специални ленти за движение на товарни автомобили за Олимпийските и Параолимпийските игри, както и специални пътни знаци. Солени глоби бяха въведени за шофьорите, движещи се пътищата, специално означени с олимпийски знак. Но тъй като разрешения бяха издадени за твърде много специални автомобили, дори и по новопостроените олимпийски пътища вече има задръствания.

Вижте още: Ето как ще изглежда Олимпийското село в Сочи

Забранено е да отидете в Сочи със способстваната си кола

По време на Игрите пътищата са затворени за всички коли с регистрация извън Сочи. Олимпийското градче на практика ще бъде откъснато от света, тъй като в него ще може да се влезе само с акредитация.

Не можете да се задържите в Сочи по-дълго

Безвизовият режим за чуждестранните гости в Сочи ще важи 30 дни. Така тези, които ще присъстват на Олимпиадата, чието откриване е на 7 февруари, няма да могат да присъстват на Параолимпиадата, започваща на 7 март.

И пощата не работи

Руската поща никога не се е славела с особена бързина, но по време на Игрите от съображения за сигурност всички пратки ще се проверяват, така че доставките ще станат още по-бавни. Дотолкова, че дори и не много бързата руска поща се притесни и излезе с предупреждение към клиентите си.

Вижте още: Сочи: топлото сърце на Русия