Американските акции приключиха търговията в четвъртък с най-голям ръст от седем седмици насам, след като инвеститорите приветстваха по-големия, от очаквания, спад в броя на молбите за безработица и също така оптимистичните данни за приходите от редица компании, в това число и Walt Disney Co.

„Пазарният спад е нещо нормално и според нас притесненията свързани с развиващите се пазари припомниха на инвеститорите, че търговията не винаги върви в права линия“, каза Kejt Uorn, стратег по инвестициите в Edward Jones. „Изключвайки част от данните, които ни разочароваха, последните доклади бяха позитивни. Приходите също бяха добри. От Фед все още спасяват положението, дори след като се опитаха да намалят оказваната подкрепа. Имайки предвид този фон на събитията, то тогава ще трябва да се появят някакви наистина лоши новини за да предизвикат драматичен спад на акциите.

На настроенията помогнаха броя подадените седмични молби за безработни. Хората, които са кандидатствали за помощи за безработни е паднал с 20 000, до 331 000 миналата седмица, което е значително по-малко от предвидените 337 000. От друга страна американският търговски дефицит нарасна повече от очакваното, а производителността се е увеличила малко по-малко от направените прогнози.

Европейските фондови борси се изстреляха нагоре в четвъртък, след като президента на Европейската централна банка, Марио Драги, отново потвърди, че банката има много начини да улесни търговията ако икономическите условия го изискват. Позитивните доклади за приходите на компании като Daimler AG, Vodafone Group PLC и Akzo Nobel NV, също доприносоха за повдигане на настроението.

По-подробно, срещата на Централната банка бе основното събитие в четвъртък. Европейската централна банка остави основния лихвен процент непроменен, на рекордно ниско ниво от 0.25%, изненадвайки голяма част от анализаторите. Мненията на икономистите бяха разединени преди срещата, пред въпроса дали ЕЦБ ще намали лихвата, след данните за по-ниска инфлация и затягащите се финансови условия.

По-рано през деня Централната банка на Англия (Bank of England) остави размера на програмата за изкупуване на активи непроменен и задържа основния си лихвен заем на рекордно ниско ниво от 0.5%, където се намира от март 2009. Комитетът на Централната банка за провеждане на парична политика остави обема на изкупуване на активи (основната част от стратегията за облекчаване) на 375 млрд. паундa (611 млрд. dolara).

Технически анализ

EUR/USD

Еврото отбеляза значителен ръст спрямо долара в четвъртък. След относително спокойните две сесии, днес единната валута успя да възстанови загубите, натрупани през последните няколко дни. По този начин новата цел на двойката се явява съпротивата при 1.3738. Старта бе даден на цена от 1.3532, като в началото преобладаваха мечите настроения. Посоката на движение се промени около обяд, когато само в рамките на един час бе достигнат връх за деня при 1.3618. След слаб спад на цената, търговията бе прекратена на ниво от 1.3589.

Подкрепа: 1.3397; 1.3316;

Съпротива: 1.3738; 1.3891;

GBP/USD

Паундът регистрира неутрална сесия спрямо щатския долар в четвъртък, запазвайки ниските си нива вече трети пореден ден. Въпреки очакванията на анализаторите, че английската валута ще възстанови част от загубите, тя все още остава твърде близо до подкрепата при 1.6220 и при евентуално по-силно изявен мечи тренд, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена 1.6307, като в началото посоката на движение беше неясна. Около обяд бичите настроения взеха превес и валутите достигнаха връх при 1.6347. Впоследствие финалната линия бе пресечена на цена от 1.6319.

Подкрепа: 1.6220; 1.6130;

Съпротива: 1.6666;

USD/CHF

Доларът записа рязък спад спрямо швейцарския франк в четвъртък. След динамичната търговия вчера, днес щатската валута загуби значителни позиции само в рамките на един час, доближавайки се все по-близо до подкрепата при 0.8934. Валутите стартираха относително спокойно на ниво от 0.9034. Редуващите се мечи и бичи настроения не регистрираха сериозни отклонения до около 15:00 часа, когато с мощно низходящо движение бе достигнато дъно за деня при 0.8967. Малко след това бичият тренд възстанови част от загубите и сесията завърши на цена от 0.9007.

Подкрепа: 0.8934; 0.8902; 0.8858;

Съпротива: 0.9155; 0.9190;

USD/JPY

Доларът отбеляза значителен ръст спрямо йената в четвъртък. След колебливата търговия последните дни и приближаването на подкрепата при 99.76, днес валутната двойка се прицели в съпротивата при 103.42. Сесията бе отворена на цена от 101.44, като до обяд съществени изменения в стойността не бяха отчетени. Около 16:00 часа, обаче, бичите настроения надделяха и валутите се отправиха към висините. Най-висока точка за деня бе достигната при 102.16, малко преди финала, който бе поставен на ниво от 102.09.

Подкрепа: 99.76;

Съпротива: 103.42; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.