Те винаги успяват да свършат работата си навреме, те са най-добри приятели на всички колеги и успяват да останат усмихнати от понеделник до петък. Дали е толкова трудно и вие да можете да правите това?

„Моят съвет е да изслушвате и разбирате мястото и хората, с които работите, преди да си правите изводи“, съветва Хешам Чафи, президент на базираната в Торонто Brand Momentum.

Според него това, което притежават продуктивните служители, е свободен дух и способност да се адаптират към промените.

Чафи отбелязва десет качества, по които продуктивните хора се различават от останалите:

1. Те са отворени за критика

Не всеки е готов да приеме критика. Независимо дали сте нов илик дългогодишен служител, критиката винаги е непоносима. Е, продуктивните хора не мислят така.

2. Те слушат.

Продуктивните хора наистина умеят да слушат внимателно. Те запомнят конкретните детайли от разговора. Те запомнят споделените мнения и предложения и успяват да ги използват при нужда.

3.Те си водят бележки.

Продуктивните хора умеят да си водят бележки и то по начин, че по-късно успяват да се възползват от тях.

4. Те не се разсейват.

Продуктивните хора знаят какво е в състояние да ги отклони от текущото им занимание и избягват да се разсейват.

5. Те са весели.

Продуктивните служители най-често са тези, които вършат работата си с внимание. Затова обикновено те са най-веселите хора в офиса.

6. Те намират време за колегите си.

Продуктивните хора намират време да създадат силни връзки с колегите си, тъй като отделят време да потърсят общи интереси и да опознаят човека срещу себе си.

7. Те знаят кога да потърсят помощ.

Продуктивните хора знаят силите си и не се страхуват да потърсят помощ, когато това се налага. Самите те най-често са услужливи и склонни да помогнат.

8. Те са в добро здраве.

Тъй като умеят да създават позитивна професионална среда около себе си, продуктивните хора са по-малко изложени на стрес и запазват доброто си здраве по-дълго.

9. Те отделят време за размисъл.

Продуктивните хора не се хвърлят в действие на всяка цена. Те отделят време да обмислят своите цели, да го актуализират и да следят прогреса си.

10. Те се забавляват.

Да, и работата не е само работа! Продуктивните хора винаги намират начин да вкарат малко забавление в работния си ден.

Вижте още: Защо да сте активни невинаги означава да сте продуктивни?