Новосъздадените работни места са се повишили с по-малко от очакванията през януари, показаха изнесени днес данни. Те са възлезли на 113 000 през първия месец на годината, спрямо 75 000 месец по-рано. Средните очаквания на пазара бяха за 180 000 нови работни места.

В същото време нивото на безработицата се е понижило до най-ниското ниво от октомври 2008 година при 6.6%. Очакванията на пазара бяха нивото на безработицата да се задържи на ниво от 6.7%, колкото бе през предходния месец.

Частните компании и правителството са намалили броят на новосъздадените работни места с най-много от година, докато строителните и промишлените компании са повишили броя на новозаетите. Над половината от ръста в заетостта през януари е дошла именно от тези два сектора.

„Налице е прогрес, но прогресът все още е много слаб“, коментира Стивън Стенли, главен икономист в Pierpont Securities LLC, цитиран от Bloomberg. “В много области пазарът на труда не се представя по начин по който се очаква“, допълва още специалистът.

Заетостта в частния сектор се е повишила със 142 000 през януари, след ръста й с 89 000 предходния месец. Средните очаквания на пазара бяха за ръст от 185 000 на заетостта в частния сектор.

Заетостта в държавния сектор се е понижила с 29 000 през януари, което е най-голямото понижение от октомври 2012 година насам.

Средното почасово възнаграждение се е повишило с 0.2% през януари спрямо предходния месец, а на годишна база ръстът е 1.9%.

След данните доларът първоначално регистрира понижение спрямо останалите основни валути, но впоследствие възстанови почти изцяло загубените си позиции.