Китай беше причината за някои от най-големите разпродажби на световните финансови пазари от началото на годината, което направи акциите в страната по-евтини дори от тези в Турция и Аржентина.

„С прогнозирано съотношение цена-печалба от 8.1, китайският пазар е по-евтин от този в Турция, където икономиката колабира. Ръстът в печалбите на индустриалните компании в Китай е при ниво от 12.2% на годишна база“ коментира Дейвид Голдман, управляващ директор във финансовата компания Reorient, цитиран от CNBC.

“Това прави Китай най-евтиният основен пазар в света на база бъдещо съотношение цена-печалба, както и най-ниското за китайския пазар в историята“, допълва още Голдман.

Китайските акции се търгуват по подобие на индекса на развиващите се пазари, според Голдман. „Това не е правилно. До голяма степен посоката на развиващите се пазари се предопределя от посоката на търговия на суровините, докато Китай се облагодетелства от по-ниските цени на суровините“, допълва Голдман.

И други специалисти очакват силен ръст при китайските акции. Така например от инвестиционната банка JPMorgan прогнозират ръст между 15 и 20% за индексите, което да доведе до съотношение цена-прогнозирана печалба от 10.

„Явно пазарът смята, че китайската икономика е в толкова лошо състояние като Аржентина и Турция“, коментира Юн Ма, главен икономист в Deutsche Bank. „Това възприятие за Китай е погрешно“, допълва още Ма.

Търгуваните в Хонконг китайски акции са загубили 16% от началото на декември, което е близо до загубата от 22% на турския пазар в доларово изражение и понижението с близо 20% на аржентинския пазар.

Специалистите припомнят, че пазарите на Аржентина и Турция са се понижили заради фактори, които не са приложими за Китай, както и до голяма степен вследствие на обезценката на техните валути.