Шоколадовата индустрия се оценава на 110 млрд. долара годишно. Но знаете ли откъде идва основната му съставка какаото и как точно се формира цената на шоколадите, които всички ние много обичаме?

Какаото се произвежда в едни от най-бедните държави в света, като 1/3 от него идва от Кот д'Ивоар. Други големи производители са Гана, Индонезия, Нигерия, Камерун и Бразилия.

САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Бразилия, Япония и Испания пък са най-големите консуматори на какао.

Но как точно се определя цената на шоколадите? Едва 3% от цената са разходи, които фермерите получават за отглеждането на какаото. Други 5% се падат на местни данъци и такси, които купувачите на какао плащат.

Съответно 12 и 20% от общите разноски са за транспорт, съхранение и разходи по производството, а 10 на сто – разходи за маркетинг.

Останалите 50% са разпределени между смесителите (7%), от които се добиват шоколадите като ядките например и 43% са за надценката, която супермаркетите добавят.

Още ли смятате, че шоколадите са евтини?