Правителствената политика да цели българските семейства да имат по две деца. Тази мярка, препоръчана от социалния министър Хасан Адемов в доклада му за възможностите за подобряване на демографското състояние на България, е била одобрена от правителството на оперативно заседание в сряда.

Двудетните семейства са предпочитани от българите според допитвания, направени за подготовката на доклада. Сега обаче по данните на статистиката на майка се падат 1.5 деца, информира в. 24 часа.

Реалистичните възможности на държавата са да поддържа този коефициент на плодовитост, се казва в доклада на Адемов. Той препоръчва и мерки за постигане на двудетния модел.

Първата е да се намали броят на т.нар. отложени раждания, т.е. да се стимулират жените да раждат
на по-ранна възраст.

В момента българките отлагали първото си раждане заради кариера и постигане на финансови възможности на семейството, се казва в документа.

В дългосрочен план държавата трябва да насочи усилията си в създаването на подходяща среда за отглеждане на деца - детски градини, училища, възможности за професионална реализация на родителите, за да насърчи раждането на две деца в семейство.

При наличие на финансови възможности на държавата в дългосрочен план може да се помисли детските добавки да не са само за най-бедните, а за всички деца, препоръчва Адемов. Тогава обаче границата на подпомагане трябва да падне до 16-годишна възраст, а не, както е сега, до 20 г., ако детето учи.

"Ако в момента трябва да даваме детски на всички деца, ще са ни нужни над 900 млн. лв. Няма как да си го позволим", категоричен бе социалният министър след правителственото заседание.

Адемов препоръчва и въвеждане на сексуално образование за децата в средния курс. Заради слабото образование по темата 48% от българите не ползват никакви контрацептивни мерки. Това е причината абортите по желание да достигат 40% от ражданията през 2012 г., твърди в доклада си Адемов.

Допълнително той препоръчва и ограничаване на абортите по медицински причини.

Облекчаване на процедурите по осиновяване за семейства с репродуктивни проблеми е друга от препоръчаните в доклада мерки.

За неопределеното бъдеще обаче е оставено въвеждането на финансови и данъчни механизми за насърчаване на раждаемостта. "Финансовите механизми сами по себе си не работят. Трябва хората да се усещат сигурни в състоянието на икономиката, за да раждат деца", обясни Адемов.

Над 50-годишна възраст обратно на училище

В системата на образованието трябва да се разработят учебни програми за усвояване на нови знания и умения от поколението над 50-годишна възраст, предвижда като мярка одобреният от правителството доклад. Целта е тези хора да могат да отговарят на изискванията на бизнеса и да останат по-дълго на пазара на труда.

Държавата трябва да разработи и модели за постепенно доброволно и задължително застраховане на риска "достойни старини". Причината е, че заради намаляването и застаряването на населението пенсионната система все по-трудно ще посреща нуждите за изплащане на пенсии само на база на осигурителните вноски.

Трябва да бъдат укрепени финансово и вторият и третият стълб на пенсионната система, както и сребърният фонд, препоръчва Адемов. Той допуска и въвеждането на нови осигуровки, но само ако при постигнат широк обществен консенсус.

На възрастните хора трябва да се осигури възможност да работят, за да се използва техният голям брой, препоръчва още докладът.

Потенциалните майки са намалели с 26 хиляди само за година

С 26 хил. са намалели жените във фертилна възраст (15-49 г.) в България през 2013 спрямо 2012 г., показват данните в доклада на социалния министър Хасан Адемов. За 10 г. броят е намалял с 300 хил.

От 1990 г. насам в България не са се раждали 100 000 деца годишна, показват данните на НСИ.

Високите нива на смъртност в България също са фактор за намаляване на населението. За 2012 г. показателят преждевременна смъртност (преди навършване на 64 г.) е 22.3%. Общо броят на починалите през 2012 г. е 109 281.

Единствената положителна демографска тенденция, която се отчита в доклада на Хасан Адемов, е намаляването на детската смъртност. През 2012 г. са починали 536 бебета до 1 година, което е 7.8 промила.

За намаляването на населението на България допринася и емиграцията. За периода 2001-2011 г. страната са напуснали 175 244 души.