Туристите от Румъния буквално ще превземат българското Черноморие за Великден. Много от качествените хотели край морето вече са резервирани, съобщи вчера доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Той уточни, че става въпрос за добре поддържаната хотелска база, където, освен всичко друго като лукс и обслужване, предлагат и разнообразие от СПА процедури. На някои места вече е въведен така нареченият стоп сайлс, което означава, че всички легла са разпродадени за празника, обясни туристическият спец.

Висококатегорийните хотели са пълни, но все още има свободни места в тези от по-ниска класа, каза още Маринов. Според заявките румънците, които ще дойдат за Великден, са постоянни клиенти на нашите хотели. Близо 60-70% от тях са идвали повече от веднъж у нас и им е харесало.

Маринов припомни, че през миналата година напливът на румънски туристи в България не беше толкова голям, а някои хотелиери дори се оплакаха, че северните гости вече не идват. Най-силната година на румънски посещения беше през 2008 г., когато наистина дойдоха много съседи от Румъния, каза още доц. Маринов.

Той отбеляза и факта, че вече има открита чартърна връзка между Румъния и Турция, която е отклонила мнозина румънци от нашето Черноморие към турските курорти, посочва вестник "Монитор".

В масовата си част посетителите отвъд Дунава идват за Великден в България с личните си автомобили. Старият проблем за курортите по Северното Черноморие е, че все още няма достатъчно паркоместа за колите на гостите, предупреди специалистът.