Хеджфондът на милиардера Джордж Сорос - Soros Fund Management, е удвоил залога си, че щатският индекс S&P 500 SPX е на път да се срине.

От уведомление до щатската Комисия по ценни книжа и борси става ясно, че компанията, основана от легендарния инвеститор, е увеличила своите пут опции върху S&P 500 с невероятните 154% през четвъртото тримесечие, в сравнение с третото.

Пут опцията дава на собственика й правото да продаде дадена ценна книга на фиксирана цена в ограничен период от време. Когато купува пут опции, един инвеститор по принцип смята, че стойността на ценната книга ще падне.

Това вече е най-голямата позицията на фонда на Сорос, като стойността й е нараснала от 470 млн. долара до 1.3 млрд. долара. В момента тя съставлява 11.13% от стойността от обявените от фонда позиции.

Позицията бе намалена до 5.14% през третото тримесечие, в сравнение с 13.54% през второто, което само по себе си бележи поредното задълбочаване на тези мечи очаквания, информира Market Watch.

Позицията, разбира се, може да е просто хедж, но през януари Сорос очерта рисковете, които идват от Китай и направи сравнение с периода преди срива от 2008 г.

Вижте още: Най-добрите хеджфондове в историята

Втората и третата най-големи обявени позиции на фонда са пут опция върху борсово търгувания енергиен фонд Energy Select Sector SPDR и увеличение на дела в израелската фармацевтична компания Teva.

Сорос и неговите хеджфондове не са единствените, които изпитват опасения по отношение на бичия ход на пазарите. Вече изминават приблизително 28 месеца, откакто S&P 500 имаше сериозна корекция. Индексът губи 0.5% от началото на годината, след като се понижи по-рано този месец на фона на опасенията около развиващите се пазари.