Милиардерът инвеститор Джордж Сорос е заел голяма дълга позиция в компанията за хранителни добавки Herbalife Ltd, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Цената на акциите на Herbalife нарасна с до 66.25 долара за брой, което бе най-високото й ниво от май 2012 г., след като от CNBC първи обявиха за инвестицията. От CNBC също така информираха, че дългата му позиция в Herbalife е сред трите му най-големи инвестиции.

Акциите на Herbalife са поскъпнали с над 8% след първите информации за дела на Сорос.

От месеци Herbalife е обект на сериозен интерес от страна на оценяваната на 2.25 трлн. долара индустрия на хеджфондовете, като няколко от големите играчи залагат за поскъпване или за поевтиняване на акциите на компанията.

Уилям Акман, основател на Pershing Square Capital Management, е най-отявленият опонент на Herbalife, наричайки компанията пирамида.

Pershing Square е скъсил акции на Herbalife на стойност 1 млрд. долара, което означава, че той очаква книжата да поевтинеят. Акман е изгубил близо 300 млн. долара от инвестицията си досега, според Reuters.

На срещуположната страна Сорос се присъединява към милиардера инвеститор Карл Айкан и Даниел Льоб, основател на нюйоркския хеджфонд Third Point. Льоб печели стотици милиони долари, преди да закрие позицията си по-рано тази година и в момента Айкан остава един от основните акционери в Herbalife.

Айкан има дълга позиция на стойност около 16.46% от компанията. Когато той за първи път обяви, че притежава 12.98% в компанията, новината доведе до поскъпването на книжата с 17.6%. Хеджфондът на Льоб пък спечели от ръста в цената на акциите през първото тримесечие.

Цената на книжата на Herbalife почти се е удвоила от началото на годината. Акциите затвориха на цена от 65.50 долара вчера, в сравнение с 32.94 долара на 31 декември 2012 г.

В понеделник Herbalife отчете печалба в размер на 143.2 млн. долара, или 1.34 долара на акция, за първото тримесечие, в сравнение със 132 млн. долара, или 1.09 долара печалба на акция, година по-рано.