Големите американски университети като Харвард, Станфорд и Принстън стават все по-богати. Дори сред държавните ВУЗ-ове в САЩ има такива, които пазят в сметките си милиардни състояния. Въпреки това и университетите не останаха встрани от последствията от финансовата криза, съобщава германският Der Tagesspiegel.

Фондовете на американските университети през миналата година отново започнаха да растат, след като през 2012 г. претърпяха загуби. Средно американските университети са отчели ръст от 11.7% за 2013 г.

Най-богатият университет в САЩ е Харвардският университет, чийто фонд се оценява на 32.3 млрд. долара. На второ място се разположи Йейлският университет с 20.7 млрд. долара. Цифрите бяха оповестени в изследването NACUBO.

Университетите залагат на хеджфондове и спекулации с дървесина

Ръстът на фондовете на университетите отразява общото развитие на американските борси, на които индексите нараснаха със сходни и по-високи пропорции с ръста на финансовото състояние на университетите.

Учебните заведения са прибегнали към използването на различни инструменти на финансовите пазари: залагали са на хеджфондове, търгували са с недвижими имоти, спекулирали са с вода и дървесина.

Вижте още: Университетите, дали на света най-много милиардери

Въпреки впечатляващите печалби през миналата година обаче университетите все още не успяват да се възстановят напълно от загубите, претърпени по време на финансовата криза. В началото на 2008 г. Харвард например е притежавал 37 млрд. долара.

Богатството не е само за елита

В списъка на университетите със състояния за милиарди в САЩ влязоха не само елитните учебни заведения от Бръшляновата лига. Сред най-богатите университет в САЩ се оказаха три държавни, сред които два в Тексас. Тексаският университет притежава 20.4 млрд. долара и заема трето място, а тексаският университет A&M се нареди седми с 8.7 млрд. долара. В челната десетка влязоха още държавният Мичигански университет, Станфорд, Принстън, MIT, Колумбийският университет в Ню Йорк и Калифорнийският университет, в който влиза и университета „Бъркли“.

Разликата между бедни и богати расте, както и в живота

Ножицата между състоянието на най-бедните и най-богати университети през миналата година се е увеличила. ВУЗ-овете със състояние над 1 млрд. долара през миналата година са били 83, докато над 800 други са значително по-бедни.

В същото време дори и най-богатите университети продължават да се нуждаят от допълнително финансиране. Дори в бюджета на Харвард собственото финансиране заема едва една трета, а останалото е държавно финансиране по изследователски програми и студентски стипендии. За останалите университети нуждата от допълнителни източници на приходи е средно 85.9%. Което означава, че растящите фондове не успяват да скрият, че намаленото държавно финансиране не е толкова лесно да бъде компенсирано.