Европейската комисия (ЕК) повиши леко прогнозата си за икономическия растеж на страната ни и предвижда през тази година той да бъде 1.7 на сто, като вътрешното търсене и износът ще бъдат основен двигател на растежа.

Очакванията, заложени през есента на миналата година, бяха за ръст на икономиката ни с 1.5 процента. Оповестената днес зимна икономическа прогноза за догодина е България да постигне ръст от 2 на сто.

Според специалната статия за България от зимната прогноза, икономическият растеж ще бъде скромен, а пазарът на труда ще остане слаб. След приложените фискални стимули през 2013 година, през 2014 се очаква неутрална политика.

Очакванията за 2015 г. са за растеж от 2%, докато през есента на миналата година ЕК прогнозира ръст от 1.8%. Това показва, положителна нагласа за развитието на икономиката в страната.

Според ЕК, след 4 години увеличаване на безработицата, статистиката за пазара на труда показва признаци за стабилизация през втората половина на 2013 година. Това се случва благодарение на селскостопанския сектор, който през изминалата година отчете добри добиви. Заетостта в сектора на услугите се стабилизира, за сметка на сектора на производството и строителството, в които заетостта намалява. През 2013 година безработицата по предварителни данни е 12.9%. Прогнозираната безработица през 2014 и 2015 година е съответно 12.7% и 12.1% (при 12.4% и 11.7% през есента).

Средното ниво на инфлацията, отчетено през 2013 година, е само 0.4%. Инфлацията се понижи рязко през изминалата година, а през втората половина на годината се отчита дефлация. Причината бяха понижаващите се цени на вносните стоки, спад на административно определените цени на електроенергията и добрата реколта, която понижи цените на хранителните продукти. Прогнозата на ЕК за инфлацията през 2014 и 2015 година е съответно 0.5% и 1.8% (при 1.4% и 2.1% през есента).

Възстановяването се очаква да бъде бавно на фона на други подобни икономики. Причина за тези очаквания са застаряването на населението и емиграцията, пише още в прогнозата на ЕК.

Въпреки, че покупателната способност на домакинствата е била стимулирана от растежа на заплатите, ниската инфлационна среда и увеличението на пенсиите с над 9% през април 2013 г. прави засега домакинства предпазливи в разходите. Въпреки това, според неотдавнъшни проучвания доверието на потребителите постепенно се връща.

Търговията на дребно също отчита силен ръст през втората половина на 2013 г., което предполага предстоящо възстановяване на потреблението на домакинствата.

Частните инвестиции се очаква да се повишават постепенно. Те са подкрепени от сравнително силния финансов сектор. Лихвите по депозити и кредити се движат надолу, което е знак за развитие в кредитните отношения и увеличаване на достъпността на кредитите.

Очаква се износът да остане силен и през 2014 и 2015 година, подкрепен от икономическото възстановяване в ЕС. Излишъкът по текъщата сметка е 2% от БВП през 2013 година. За 2014 и 2015 година очакванията на ЕК са завишени през зимната прогноза спрямо есенната, съответно с 1,3% (0.0% през есента) и 0,0% (-0.6% през есента).

Най-същественият риск за страната е свързан с очакваното възстановяване в потреблението на домакинствата, което може да се окаже по-слабо от прогнозите, тъй като българският трудов пазар и настроенията на домакинствата са все още много крехки, смятат анализаторите от Брюксел.

След три години на консолидация се очаква държавният дефицит да се увеличи от 0.8% през 2012 година до 1.9% от БВП през 2013 година. Причина за това увеличение е комбинацията от слабото възстановяване и допълнителните публични разходи. През 2014 г. се очаква дефицитът да остане 1.9% и да намалее до 1.7% през 2015 година (прогнозните данни от есента показват очаквания за дефицит, съответно от 2% и 1.8%).

Прогнозата на ЕК за целия Европейски съюз можете да видите тук.