Илон Мъск е добавил 1.1 млрд. долара към състоянието си вчера, след като акциите на производителя на електрически автомобили Tesla Motors Inc. и тези на компанията за слънченва енергия SolarCity Corp. затвориха на рекордни ценови нива - на фона на оптимизма на инвеститорите относно плана му да построи една от най-голямите фабрики за акумулатори в света.

Състоянието на Мъск, който е начело на Tesla и е най-големият акционер както в Tesla, така и в SolarCity, се оценява на 11.7 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, или с 10% повече от вчера и с 3.8 млрд. повече в сравнение с края на миналата година.

Роденият в Южна Африка Мъск е 94-ият най-богат човек в света и изостава само след основателя на Facebook Inc. Марк Закърбърг по ръст на богатството сред щатските милиардери през тази година.

Вижте още: Илон Мъск иска да има приятелка, но може да й отделя по 10 ч. седмично

Пазарната капитализация на Tesla, която е доставила около 22 400 електрически автомобила от модела Model S през 2013 г., е нараснала до 30.4 млрд. долара. През миналата седмица Мъск разкри планове за огромен завод, който ще снабдява Tesla с литиево-йонни акумулатори.

Tesla също така се цели в увеличаване с 56% на производството на своя основен модел Model S през тази година. Продажбите на автомобила в Китай започват през следващия месец.

Акциите на Tesla вчера поскъпнаха с 14% до 248 долара и вече са се оскъпили с 65% от началото на годината. Ръстът при SolarCity бе от 3.4% до рекордните 81.18 долара. Книжата поскъпват с 43% през 2014 г.

Вижте още: Милиардер плати 6.75 млн. долара, за да купи къща на съсед

Заводът за акумулатори ще бъде построен с партньори, като има вероятност Panasonic да бъде част от проекта, заяви Мъск през миналата седмица. Panasonic Corp. е акционер в Tesla и основен доставчик на литиево-йонни клетки за компанията.