Украинската армия е в поставена в пълна бойна готовност. В източна Украйна се провеждат проруски демонстрации. От бази в Щрим се иззето оръжие, съобщи БНТ.

Засега Владимир Путин не е обявил дали ще изпраща войски в Украйна. Украинският прмиер Арсений Яценюк заяви, че всяка военна интервенция на територията на Украйна ще означава война.

Украинските въоръжени сили са поставени в пълна бойна готовност, след като руският парламент одобри изпращането на войски в съседната страна. Властитев Киев засилиха мерките за сигурност на ключови обекти, в това число ядрени централи. В Украйна започва всеобща мобилизация. Военните комитети работят от 8 сутринта.

“В момента въоръжените сили на Украйна са в пълна бойна готовност. Офицерите са с висок дух”, посочи Игор Тенюх – военен министър на Украйна.

” Готови сме да да защитаваме нашия суверенитет. Сигурни сме, че Русия няма да пристъпи към военна интервенция на територията на Украйна. Всяка интервенция ще бъде началото на война”, заяви Арсений Яценюк – премиер на Украйна.

Яценюк увери, че опасност за рускоговорящите в Украйна няма и че противното твърдение е лъжа. Демонстранти пред американското посолство в Киев поискаха международна помощ с лозунг ” Спасете ни от Русия”.

Близо 59% от населението на Крим са руснаци. Там, както и в почти всички източните райони на Украйна, се провеждат проруски демонстрации. На места те прераснаха в сблъсъци с поддръжници на Майдана.

В Харков са пострадали стотина души. Според последните съобщения, руски военни са иззели оръжие от радарна и военноморска тренировъчна бази в Крим, край град Судак.

Друга група руски военни са преместили оръжие от тренировъчен център в Севастопол, където има руска военноморска база. Организация, наричаща се “Кримски фронт”, окупира изоставен журналистически център в Симферопол.

Населението на Балаклава приветства руските военни в града. Според регионалния премиер Сергей Аксьонов, войници от руския черноморски флот ще охраняват ключовите сгради в Крим.