"Заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Брюксел, съобщиха от МВР.

"Заплахите, произтичащи от ситуацията в Украйна, са свързани основно с нарушения в доставките на природен газ. Всички останали възможни рискове в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност, или със сравнително ниска степен на вероятност", заяви Йовчев.

По думите му евентуална миграционна вълна може да постави България пред изпитание, както и рисковете, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица.

"Тъй като Украйна е разположена на ключово географско място и оттам минава съществена част от трафика от североизток, съществуват възможности от затруднения, включително и за доставка на някои стратегически суровини, сред които е и ядреното гориво", каза още вицепремиерът.

Той уточни, че това са преки заплахи за страната, но има и косвени, тъй като трайна дестабилизация на региона би довела до много други проблеми.