В случай на война в Украйна България може да претърпи икономически загуби. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Целта на заседанието беше да изработи единна позиция на България предвид насрочения в четвъртък извънреден Европейки съвет, на който държавните и правителствени ръководители ще обсъдят случващото се в Украйна.

Участниците в срещата очертаха краткосрочните и дългосрочни заплахи пред страната ни, съобщи БГНЕС.

На първо място те поставиха икономическите загуби и газовите доставки, а също така експортът от нашата ядрена централа на отработеното ядрено гориво. Не е изключено проблем да възникне и в работата на най-голямата ни рафинерия "Нефтохим", защото тя се снабдява със суровина от украинско пристанище.

Като сериозен проблем от една евентуална война в Украйна властите в София виждат засиленият миграционен натиск. Конфликтът може да засегне нашето малцинство, което наброява между 250 000 и 300 000, живеещи на територията на бившата съветска република.

Част от тях могат да потърсят убежище у нас. Съществува и опасност в Украйна да възникнат и ксенофобски настроения срещу малцинствата. Ще бъде създаден и национален щаб, който ще наблюдава развитието на ситуацията.