Традиционно на шест месеца проверяваме каква е инвестиционната обстановка и перспективите пред родния фондов пазар, като даваме оценка на факторите, предопределящи решението за инвестиране на БФБ.

След като направихме това през септември миналата година, време е да погледнем как стоят нещата с наближаването на края на месец март.

Ще започнем с негативните преди шест месеца фактори, възпиращи инвеститорите от вложенията на БФБ, като ще проследим в каква посока са се променили.

1. Вътрешната политическата несигурност намалява, външната нараства

Преди шест месеца въпросът дали правителството ще оцелее беше много по-актуален, в сравнение с днешна дата. Като позитивна можем да определим тенденцията на стабилизиране на политическата обстановка у нас и все по-малките изгледи за предсрочни парламентарни избори.

За съжаление, наблюдаваме тенденция на повишаване на международната геополитическа несигурност заради проблемите между Русия и Украйна. Това вече се отрази с лека корекция на БФБ.

Задълбочаването на кризата може да инициира временно оттегляне на международните инвеститори, както и евентуална по-дълбока корекция на родните индекси, които се радваха на силен и дълъг ръст без никакви отстъпления.

2. Влошаването на финансовите показатели на родните компании продължава

Силното повишение на родните индекси през последната година и половина инициира началото на негативен тренд на влошаване на финансовите оценки, наблюдаван още през септември. За съжаление, тези тенденции продължават с пълна сила, като все още ръстът в печалбите на родните компании не могат да компенсират повишението в цените на активите.

Съотношението цена-печалба на компаниите от SOFIX е 10.9 в момента, в сравнение със 7.4 през септември на миналата година и 6.5 в началото на миналата година. През септември на 2012 година съотношението цена-печалба бе при едва 5.5, като от тогава насам е нараснало близо два пъти.

3. Ликвидността, основен проблем преди шест месеца, бележи подобрение

Както всички знаем, проблемът с ликвидността на родната борса винаги е бил основен. През последните шест месеца обаче се наблюдава съществено раздвижване в търгуваните обеми, което е повод за радост. Това може да сочи включването на институционални местни и международни инвеститори, което определено е най-добрата новина за последната половин година.

4. Икономическите перспективи продължават да не са вдъхновяващи

За съжаление, по този проблем отпреди шест месеца има нулев напредък. Всички знаем, че борсата е предвестник на това, което ще се случва в икономиката. Оказва се, че ниската база, от която стартираме, не е достатъчна, за да ускоряваме темповете на ръст, каквито са очакванията за една малка развиваща се икономика.

Стабилност в условията на криза не е достатъчно условие да се инициира чуждестранен интерес. Въпреки че сме с известно повишение на БВП, това не е достатъчно за очакване на ускорен ръст на печалбите на родните компании.

5. Уплахата на инвеститорите започва да се измества от съмнения

Логично е от фазата на първоначален ръст да преминем във фаза на съмнения. Съмненията са свързани със силното повишение от последната година и половина и дали то ще продължи. SOFIX е най-повишаващият се индекс в света от началото на годината и това кара много от инвеститорите да се притесняват от силния и бърз ръст.

За да започнат да се разсейват съмненията и ръстът да продължи с пълна сила през следващите шест месеца на годината, ще е нужна подкрепата на корпоративните резултати, които да покажат стабилен ръст през следващите тримесечия.

Крахът на пазара след 2008 г. все още е пресен в главите на индивидуалните и институционалните мениджъри, които са доста консервативни. Все още с пълна сила важи поговорката „страх лозе пази“.

6. Чакането може да е по-дълго

Инвеститорите, които в момента се включват на пазара, трябва да са с пълното съзнание, че може да им се наложи отново да чакат. Причината – те изпуснаха първоначалната силна фаза на растеж и може да стане така, че да се включат в момент на корекция. Разбира се, в корекциите няма нищо лошо и трябва да се осъзнае и проумее, че те също са част от пазарната игра.

На борсата инвеститорите трябва да гледат от спестовна гледна точка, където да се добавят периодично свободни средства с цел реализиране на по-добра доходност от тази на алтернативни спестовни форми (като депозитите например).

8. На борсата можете и да загубите

Това трябва да се приеме от инвеститорите, за да се насочат към инвестиции на и без това не особено ефективния ни и слабо развит пазар. Ако нямате никаква толерантност към риск, то определено фондовият пазар не е място за вас. Именно инвеститорите, които подходиха без съзнанието, че на борсата може да се загуби, бяха най-разочаровани.

Ако гореспоменатите точки не са ви разубедили напълно да се насочите към родния фондов пазар, ето и някои пунктове, които могат да подкрепят едно решение за инвестиране на борсата в момента:

1. Пазарът все още разполага с догонващ потенциал

Това е един от основните мотиви на професионалистите в посока на инвестиции на БФБ. Индексът на сините чипове SOFIX закъсня сериозно зад ръста на развитите и останалите развиващи се пазари през последните години.

Например S&P 500 е нараснал близо три пъти от дъното си, докато SOFIX е нараснал близо два пъти. Според някои специалисти индексът има потенциал за отбелязване на повишение от 40% през тази година.

2. Финансовите съотношения са относително ниски

Въпреки сериозното нарастване и влошаване при финансовите ни съотношения, те все още са относително ниски, съпоставени с тези на останалите развиващи се пазари. Трябва да се има предвид и потенциала им за понижение при евентуално ускоряване на ръста на печалбите на компонентите на индекса.

3. Международната среда е благоприятна

Щатските индекси се повишават непрекъснато до нови исторически рекорди през последните седмици. Тоест все още международната среда е благоприятна, като инвеститорите са склонни към риск, както и да поглеждат към по-екзотични пазари - предвид на това, че правят пари на развитите пазари.

4. От техническа гледна точка ситуацията изглежда добре

Петдесетдневната пълзяща средна величина е над 200-дневната и на този етап няма опасност от сигнал за промяна на възходящия тренд, какъвто би бил преминаването й под нея.

Иначе март, който традиционно е един от най-лошите месеци в годината, е на път да е относително добър за родните инвеститори, което показва нагласите към пазара. Това - въпреки кризата в Украйна.

5. Лихвите по депозитите продължават надолу

Лихвите по депозитите продължават да се понижават през последните шест месеца, което може да е допълнителен стимул за инвеститорите да пренасочват част от спестяванията си към други алтернативи, каквато е инвестицията на борсата.

6. Пенсионните фондове ще трябва да се включат в ръста

Колкото и да не им се иска (поне както показва статистиката), най-вероятно на пенсионните фондове ще им се наложи да повишат инвестициите си на БФБ. Причината – фондовете, които имат по-големи инвестиции на борсата, ще блеснат с пълна сила и може да има сериозно пренасочване на средства при значително изоставане зад тях.