Сателитни снимки са регистрирали два обекта, които е възможно да са свързани с издирвания самолет на малайзийските авиолинии, изчезнал на 8 март с 239 души на борда, съобщи австралийският премиер Тони Абът, цитиран от Ройтерс и bTV.

Обектите са засечени от сателит в Индийския океан - на 2500 км югозападно от австралийския град Пърт и южно от зоната на издирване на изчезналия самолет. Единият от тях е дълъг 24 метра.

"Предметите на спътниковата снимка са неясни. Вероятно ту се издигат, ту потъват под повърхността", съобщи пред журналисти представител на австралийската служба за сигурност на мореплаването. "По-големият от двата предмета е около 24 метра. Другият е по-малък", добави той.

Австралийският военен кораб "Съксес" плава към засечените отломки и разполага с необходимата техника, за да върне предмети, евентуално свързани със самолета, каза шефът на австралийската служба за морска сигурност Джон Йънг пред журналисти в Канбера. Към зоната, където са засечени отломките, са изпратени самолети и кораби.

„Засечените от спътник предмети са най-добрата следа, с която разполагаме засега, но трябва да отидем на място, за да разберем, дали тя е надеждна или не”, добави Йънг, цитиран от Франс прес.

Издирващите екипи скоро ще получат снимки с висока резолюция на откритите отломки. "Австралийската служба за морска сигурност прави всичко по силите си, за да открие оцелели", каза още той.