Малайзия съобщи, че е получила стъпникови снимки от Франция, на които се виждат плаващи предмети в зона край Австралия, където десетки кораби и самолети издирват изчезналия малайзийски пътнически самолет.

На снимките се виждат плаващи неща недалеч от южния коридор – зоната в Индийския океан, определена като място, където може да е паднал самолетът и където сега се прави мащабно издирване, обяви министерството на транспорта на Малайзия, съобщава БГНЕС.

Изображенията са предадени на Австралия, която вече координира издирването. Малайзийското транспортно министерство не дава уточнения за размера, броя и точното място на плаващите предмети.

Предмети бяха засечени от спътник на 16 и 18 март в района между югоизточния край на Австралия и Антарктика. В тази зона, разположена на 2000 – 2500 км западно от австралийския град Пърт, се извършва издирването на самолета от въздуха и по море.

Прекалено рано е да се говори нещо определено, но очевидно вече има надеждни признаци и расте надеждата, че сме близо да изясним какво се е случило със злополучния самолет, заяви австралийският премиер Тони Абът.

По средата на полета между Малайзия и Виетнам самолетът е завил на запад – противно на летателния си план - и комуникационните му системи са били изключени умишлено според малайзийските власти. Лайнерът вероятно е летял няколко часа преди да изчерпи запасите си от гориво.