Хотелите понякога могат да са дестинация сами по себе си. За ваканция, която преминава отвъд обичайното, в света има повече от 120 уникални хотела повече от 40 страни. Сред тях са и тези:

Хотелът Treehotel се намира в Хорадс, село в Швеция, и е проектиран от архитектите отTham & Videgård. Униланият хотел се състои от къщи, построени върху самите дървета на 4 и 6 метра над земята.

Стратегически разположен на участък от морето, който разделя остров Уайт от Англия, това укрепление предлага оригинален поглед върху Портсмут. Той разполага с девет луксозни апартамента, три заведения за хранене, СПА център, отопляем басейн и сауна.

Създаде от семейство скулптори, този малък хотел в Айдахо, САЩ, предлага само две стаи, свързани помежду си вътре в гигантското куче. От 1995 г., собствениците се опитват да продадат хотела си, но без успех.

Хотелът Ještěd разполага с двадесет стаи и ресторант на върха на планината с изглед към град Либерец, Чехия, и спираща дъха гледка над облаците.

Странната форма на CasAnus – хотел в Белгия, трябва да представлява храносмилателната система на човека в непропорционални размери. Инсталацията се простира на 12 хектара и принадлежи на фондация Verbeke - призната за една от най-важните частни инициативи за популяризиране на съвременното изкуство в Европа.

Вижте още: 14 уникални хотела

Целта на архитекта Вилфрид ван Винден бе да представи един ироничен подход към традиционните хотели и да създаде хотел, където се чувстваш като у дома си. Вдъхновен от традиционните къщи на Заанстад, Холандия, където се намира причудливата конструкция, хотелът е вдъхновен от класическите холандски фасади.

Закотвена в близост до остров Сабах, Малайзия, платформата е била първоначално проектирана за проучване на нефт и природен газ. След това тя става център за гмуркане PADI 5 Stars. Освен климатизираните стаи и апартаменти, причината гостите да харесват мястото е, че има директен достъп с асансьор на рифа в основата на платформата и многото места за гмуркане наоколо.

Хотелът във формата на пръстен Sheraton Huzhou Hot Spring Resort в Китай има система за осветяване, благодарение на която цяла нощ фасадата блести в различни цветове и се отразява в езерото като луна при пълнолуние. В основата на кулите с над 300 стаи с вградени 28 тона персийски нефрит, а публичните зони на хотела са осеяни с цитрин и криолит, истински скъпоценни камъми.

Кацнал на пиедестал, висок 15 метра, в Коста Рика и платформа от дърво, този Boeing 727 през 1965 г., бе преобразуван в хотел с две спални, хол, със спираща дъха гледка към океана и джунглата.

Вижте още: Хотели на дърво