Не всички градове са се устремили във висините, нагоре. Има такива, които дълбаят дълбоко в недрата на земята, понякога от съображения за сигурност – като градове за елита, понякога – защото това е единствената възможност за оцеляване, която суровите местни условия позволяват. Подземните градове, както ще видим, могат също да бъдат прекрасни:

1. Петра.

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Редом с красивите, изсечени в пясъчник фасади, градът разполага с няколко стотици жилища, изсечени в скалите или пещерите. Те били обитавани от древните жители на града.

2. Троглодитското село Бари

Това е малък комплекс необичайни жилища, изсечени с скалите на хълм, близо до река Рона във Франция. Хората обитават тези места от стотици години. Някои от жилищата изглеждат доста страшно, например къща, която напомня череп. Други са по традиционни- врати и прозорци, изсечени в скалата, зад които се спотайват уютни къщи-пещери.

3. Мус Джо

Под улиците на това канадско градче в провинция Саскачеван има обширна мрежа от тунели, в които някога се намирали магазини, фабрики, къщи и барове. Казват, че тунелите били ползвани по-късно от Ал Капоне за контрабанда, но доказателства за това така и не са открити.

4. Монреал

Подземният град в Монреал включва станциите и тунелите на метрото и търговските райони. Със своите 32 км тунели, Резо (в превод- мрежата) е най-големият подземен град в света и със стотици бутици, жилищни сгради, ресторанти и дори 34 кина!

5. Деринкую

Древният турски град имал 20 хил. жители, които обитавали неговите единадесет подземни нива. Той е построен през 7-8 в. от християните, бегълци от преследвания и разбойници. Меките скали на Кападокия дали възможност тя да се превърне в мястото с най-много подземни градове и скални манастири в света.

6. Шайен.

По-рано командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка се помещава в подземен град, построен под град Шайен, щата Колорадо, който трябвало да послужи за спасяването на хиляди хора в случай на ядрена война. По време на Студената война той бил безопасно убежище, но съвременните военни технологии отдавна не позволяват да сме толкова уверени в сигурността му. Затова и командването било пренесено на ново място, а подземията останали да пустеят.

7. Подземният град в Пекин.

Подземният град в Пекин също е построен по време на Студената война, за да противостои на ядрена атака. Разположен под центъра на Пекин, Диксие Ченг представлява гигантска мрежа от тунели, които след реновиране бяха отворени и днес са туристическа атракция.

8 . Портланд

В Портланд, щата Орагон, има обширна мрежа от подземни тунели, някогашни жилища и фабрики. Всички те изживели разцвета си по време на сухия режим и били ползвани за барове. Посетителите моряци дали подземието прозвището „Шанхайските тунели“.