Доларът поскъпна до най-високото си ниво от повече от два месеца спрямо йената преди очакваните днес данни за заетостта в частния сектор в САЩ.

Утре пък се очакват данни, които могат да покажат, че секторът на услугите в САЩ бележи ръст, а данните за неселскостопанската заетост в петък могат да покажат, че работодателите са създали повече нови работни места.

Доларът бе на път да запише най-големия си еднодневен ръст от две седмици спрямо новозеландския долар. Йената поевтиня спрямо еврото, след като поскъпването на японските акции намали търсенето на местната валута преди срещата на Централната банка на Япония утре.

Доларът поскъпна с 0.2% до 103.83 йени, след като докосна 103.94, което бе най-високото ниво от 23 януари насам. Доларът се оскъпи с 0.5% до 85.96 цента спрямо новозеландския долар и върви към най-голямото си повишение от 19 март.

Йената поевтиня с 0.3% до 143.35 йени за евро. Еврото поскъпна с 0.1% до 1.3805 спрямо долара, след като бе поскъпнало с 0.4% в предходните три дни.

Очакваните днес данни на ADP Research Institute могат да покажат, че компаниите в САЩ са добавили 195 000 нови работни места през март, след като бяха увеличили заетостта със 139 000 в предходния месец, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Индексът за непроизводствената сфера на Института по управление на доставките вероятно се е повишил до 53.5 пункта през миналия месец в сравнение с 51.6 пункта през февруари, което е най-ниското му ниво от 2010 г. насам, според прогнозите от различно проучване. Данните от института се очакват утре.

Икономисти прогнозират, че Министерството на труда на САЩ ще обяви на 4 април, че работодателите в страната са създали 200 000 нови работни места през март, след като заетостта нарасна със 175 000 в предходния месец.

Японският индекс Topix скочи с 1.3%, докато ръстът при Nikkei 225 бе от 1.8%. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0.6%.

Утре е срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която вероятно ще запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.25%, според повечето икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Първоначалните данни от 31 март показаха, че инфлацията в еврозоната е била на ниво от 0.5% през миналия месец след като цените бяха нараснали с 0.7% през февруари.