Продължаваме да наблюдаваме периодично каква е ситуацията на пазара на имоти и кое е финансово по-изгодно – покупката на имот или живот под наем.

Преди да погледнем към двете алтернативи. трябва да подчертаем, че за да тръгнем да разсъждаваме върху този казус, трябва да разполагаме с поне 20% от стойността на имота като самоучастие.

За да е изобщо разумна покупката на имот с кредит, трябва да се съобразим и с препоръките на специалистите, че размерът на месечната вноската по ипотечния кредит не бива да превишава 40% от месечния доход.

С тези две предварителни уговорки продължаваме към отговора на въпроса покупка на имот или живот под наем на база на текущите особености на пазара.

Въз основа на офертите продава средната цена, на която се предлага двустаен апартамент от 65 кв. м. в столицата, е 46 400 евро. Същият апартамент се отдава под наем срещу 240 евро.

За целта на изследването ще заложим 2% ръст в цената на имотите в дългосрочен план (което би следвало да е близо до нивото на инфлацията), както и двойно по-голям ръст в цената на наемите – 4% (основание ни дават данните от последната година, през която наблюдаваме запазване на цените на жилищата почти без промяна и ръст в нивото на наемите в столицата).

Излиза, че покупката става финансово по-изгодна от наемането на жилището едва след 27 години, при ипотечен кредит за финансиране на 80% от покупката на имота, с лихва от 7.8% (каквито са най-добрите оферти на кредитния пазар в момента), 4% зададена годишна норма на възвращаемост и 1% годишни разходи за поддръжка и ремонт на жилището.

Нещо повече, ако не знаете къде ще сте след 10 години и ви се наложи да продадете жилището, бихте загубили 13 090 евро за посочения десетгодишен период и при посочените условия, или около 30% от неговата първоначална стойност.

Разбира се нещата се променят значително при промяна на зададените условия – особено по направление на ръст в цените и наемите на имотите, както и по отношение на очакваната годишна норма на възвращаемост.

Ако цените на имотите и наемите растат с по-бавни темпове – примерно с 1 и 3% годишно, то покупката на имот не става по-изгодна дори в рамките на следващите 30 години.

Нещата натежават в полза на живот под наем и при увеличаване на годишната норма на възвращаемост. Двойно увеличаване на годишната норма на възвращаемост до 8% при оригинално зададените условия се изразява в спестяването на 100 000 евро при живот под наем за период от 30 години. Разбира се, подобна норма на възвращаемост е относително трудно да се постигне.