Азиатските индекси се повишиха, насочвайки се към най-високото си ниво на затваряне от пет месеца, водени от ръста в цените на компаниите, произвеждащи потребителски стоки. Японските индекси се понижиха, след като йената поскъпна с най-много спрямо долара от август насам.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.9% към стойността си до ниво от 481.32 пункта, като две бяха повишаващите се акции от показателя срещу всяка, регистрирала спад.

Хонконгският основен индекс се повиши с 0.4%, като този, следящ представянето на основните китайски компании, е на път да затвори при най-високото си ниво от януари насам. Показателят се е повишил с 12% до вчера, откакто навлезе в „мечи пазар“ на 20 март.

„Под повърхността възстановяването на световната икономика е по-силно от това, което очакват инвеститорите“, коментира Томас Тигесен, стратег в Skandinaviska Enskilda Banken AB, цитиран от Bloomberg.

“Налице са сигнали, че Китай променя посоката на парични ограничения, което бе голям източник на несигурност за ръста в началото на годината. Това ще е един от ключовите фактори за поддържане на световния ръст през тази година“, допълва още специалистът.

Тайванският основен индекс добави 0.4% към стойността си, а новозеландският NZX 50 нарасна с 0.7%. Минимален ръст от 0.1% отбеляза шанхайският основен индекс.

Японският Topix се понижи с 2.1%, след като йената се търгува при ниво от 101.98 йени. Доларът загуби 1.3% спрямо йената вчера.

Според специалисти Китай е на път да разшири паричната си политика в определени сектори и за известен период от време.

От друга страна, очакванията за силно възстановяване на щатската икономика през тази и следващата година са други фактори, които ще съдействат за доброто представяне на световната икономика.

Ръстът на САЩ ще неутрализира до голяма степен слабото представяне на развиващи се икономики като Бразилия и Русия, според доклад на МВФ вчера.

Според прогнози на МВФ световната икономика ще нарасне с 3.6% през тази година, в сравнение с предходните очаквания на фонда за повишение от 3.7%. За средващата година експанзията се очаква да е 3.9%.