Най-богатият украинец се възползва от напрежението между властите в Киев и проруските сепаратисти, за да помогне за създаването на нови политически съглашения след свалянето на неговия бивш съюзник, президента Виктор Янукович.

Стоманеният и минен магнат Ринат Ахметов използва влиянието си в Донецк, за да преговаря с протестиращите сепаратисти за слагане на край на тяхната окупация на държавни сгради в източния на украински град, където някога е Янукович е бил губернатор, пише VOA.

От понеделник, близки до него източници твърдят, че Ахметов активно преговаря с бунтовниците и дори подкрепя част от техните искания, докато в същото време призовава властите да се въздържат от използването на сила.

Този негов ход обаче не е безрисков. Ако стъпи накриво, хора близки до него твърдят, че той може да бъде обвинен в това, че прокарва линията на Москва и може да влезе в спор с новите лидери на Украйна. Това може да постави под заплаха бизнеса м, който той има за цел да защити.

Коментатори твърдят, че 47-годишният Ахметов, чието състоение се оценява от сп. Forbes на 11.4 млрд. долара, се опитва да използва кризата в източна Украйна, за да се позиционира наново и да защити огромния си бизнес в новата обстановката след свалянето на Янукович.

Вижте още: 10 милиардери, които контролират икономиките на своите държави

В същото време новите лидери имат нужда от него и от неговото влияние, особено в регион в който са концентрирани по-голяма част от населението и индустриалния капаците на Украйна и чиито връзки с Русия са от съществено значение за отношенията с Кремъл.

Роденият в Донецк Ахметов, който е син на миньор от местното татарско малцинство, има сериозни позиции в традиционната за Донбаския район, където се говори руски език, миннодобивна дейност. За него работят около 300 000 души.

Това може да се превърне в полезна подкрепа за новите лидери в част от страната, където хората са силно повлияни от трансграничната пропаганда на Русия и гледат подозрително на прозападното течение, известно като “Евромайдана”, което свали Янукович.

Ахметов се появява в публичното пространство след кървавите регионални гангстерски войни от 90-те години, след разпадането на Съветския съюз като чато ръководител на бизнес империя, която в момента обхваща стоманодобива, минния добив, енергетиката и медиите.

Ахметов е луд по футбола и е собствнеик на футболния отбор Шахтьор, който разполага с футуристичен стадион и скъпоплатени международни легионери. Шахтьор превърна Ахметов в международна знаменитост, както и случаите като този, в който той закупи апартамент за 200 млн. долара в Лондон. Въпреки че беше част от парламента в продължение на няколко години, той рядко е забелязван на публични места, или поне не извън стадиона.

В Донецк, известен с мините и стоманата си, където населението е около 1 милион души, Ахметов е много харесван. Той е изестен с това, че изпраща лакомства на децата в училищата на Св. Валентин или че дарява учебници в началото на учебната годината.



Западните правителства също го считат за основен играч.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер летя до Донецк миналия месец, за да се срещне с Ахметов, наричайки го човек “чиято дума се чува тук” и изразявайки увереност в това, че той и други “олигарси“ са готови да се противопоставят на евентуален ход от стграна на Русия да присъедини рускоговорящата източна част от Украйна, както стана с Крим.

Компанията на Ахметов System Capital Management, под чиято шапка е целия негов бизнес, разполага с офиси в столицата Киев. Той купи и реновира универсалният магазин ЦУМ от съветско време в близост до протестите на Евромайдана.

Той обаче е идентифициран със сваления Янукович, чиято предизборна кампания подкрепи през 2009-10, което означава че той далеч не се радва на популярност в столицата на Украйна. Той се дистанцира от протестите по време на трите месеца преди свалянето на Янукович, въпреки че той и други олигарси призоваваха за въздържание по време на кървавата развръзка.

В контактите си с проруските активисти, които поеха контрол над сградата на регионалната администрация в Донецк в неделя, той е изразил разбиране за повишаване на статута на руския език в Украйна и се е обявил категорично срещу използването на сила от страна на украинските власти за слагане на край на протеста.

Ако властите щурмуват сградата, той “щял да бъде заедно с хората там,” пише Ukrainska Pravda цитирайки самия него.

В същото време той е призовал сепаратистите да смекчат част от исканията си, като това за независима “Донецка Република,” и да проведа конструктивни преговори с правителството.

Въпреки че Ахметов твърди, че подкрепя само обединена Украйна, негови съветници признават, че той е изправен пред риска руската пропагандна машина да се възползва от това, че е споделя част от исканията на сепаратистите, особено по отношение на езика.

“Той се опитва да постигне решение по такъв начин, че да не бъде използвано за пропаганда от Москва,” е завил източник близък до Ахметов.

Ахметов избягва контактите с Янукович откакто бившия президент избягва в Русия през февруари.

“Той не се е срещал с Виктор Янукович или с членове от неговото семейство, от 22 февруари, когато е говорил с него в Донецк и го е насърчил да подаде оставка,” е заявил Джок Мендоза Уилсън, директор връзки в инвеститорите в компанията на Ахметов.

Неговото осъждане на кръвопролитието в края на февруари, когато полицията стреля по демонстрантите и над 100 души бяха убити, е изиграло роля в разрешението на кризата. Той обаче ще трябва да се потруди здрави, за да се откъсне от асоциацията с Янукович и да сформира нови връзки.

Сподвижници на Ахметов твърдят, че той е в добри отношения с министър-предесдателя Арсений Яценюк и с бившия боксьор Виталий Кличко, който вероятно ще остане политическа сила въпреки че се оттегли от президентските избори.

Преди изборите, които ще се проведат на 25 май, подкрепата на Ахметов за един или друг кандидат обаче може да се окаже от съществено значение, според коментатори.

С най-големи шансове в изборите са бившият министър-председател Юлия Тимошенко и бизнес магнатът Петро Порошенко. Отношенията на Ахметов с Тимошенко отдавна са обтегнати, тъй като двамата са от конкурентни бизнес кланове. Те обаче “успяват да съществуват съвместно,” според близък до Ахметов.

Според някои Ахметов може да предпочете да подкрепи външен кандидат, в лицето на Михайло Добкин, бивш губернатор на Харковския регион, който в момента представлява останала без лидер партия на Янукович и е близък до милиардера от Донецк.

Ахметов обаче може да сметне че подобна подкрепа може да се обърне срещу него, тъй като той проучва възможностите за създаване на политическа среда, която може да подсигури бизнеса му и да му помогне да процъфтява.