Международният валутен фонд изпълни вчерашната "закана", понижавайки драматично своята прогноза за икономическия растеж на Русия.

Според МВФ брутният вътрешен продукт на страната ще се повиши с едва 0.2% през 2014-а година спрямо предишна прогноза за растеж от 1.3%.

В същото време Фондът очаква отливът на капитали от Русия да достигне 100 млрд. долара през настоящата година. Само в рамките на първото тримесечие бяха изтеглени инвестиции от страната в размер над 60 млрд. долара, равняващи се приблизително на отлива на капитали за цялата минала година.

Шефът на мисията на МВФ за Русия Антонио Спилимберго заяви пред журналисти, че международните санкции срещу Москва в резултат на украинската криза са засегнали сериозно руската икономиката и представляват заплаха за инвестициите в страната.

Той отбеляза, че Русия преживява рецесия и че само намиране на решение на украинската криза ще намали в значителна степен руската икономическа несигурност, предаде БНР.

Спилимберго добави, че има бъдещи рискове и за новата икономическа прогноза на МВФ, като в същото време Фондът прогнозира растеж на БВП на Русия от едва 1% през 2015-а година (доста под предишна прогноза за растеж от 2.3%).

МВФ каза, че Русия е необходимо да осигури макроикономическа стабилност, за да компенсира негативното влияние от рязкото повишение на геополитическото напрежение. Според Фонда руските власти трябва да провеждат гъвкава политика относно нивата на валутна обмяна на рублата, докато Руската централна банка трябва да продължи със затягащата парична политика (политика на повишение на лихвите), за да превъзмогне икономическите затруднения.

МВФ посочи, че Русия трябва да се придържа стриктно към бюджетните правила, ограничаващи правителствените разходи. Фондът добави, че обезценката на руската рубла ще продължи да оказва инфлационен натиск.

Според МВФ решението на Руската централна банка да повиши лихвите може да ограничи инфлацията, но това няма да бъде достатъчно и прогнозира, че индексът на потребителските цени (CPI) ще се повиши над нивото от 6% през 2014-а година.