Еврото е на път да запише първо седмично понижение от три седмици насам след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, банката може да облекчи паричната си политика през юни. Йената е на път да отбележи най-големия си седмичен ръст долара от месец.

Еврото поевтинява спрямо повечето основни валути, а Драги вчера заяви, че управителният съвет на ЕЦБ “е готов да предприеме действия следващия път.” Австралийският долар поевтиня, след като централната банка на страната обяви, че по-свободната парична политика би била подходяща “още за известно време.” Британският паунд е на път да запише най-дългата си серия от седмични повишения от септември 2012 г. на фона на признаците, че икономическото възстановяване на Великобритания набира сила, пише Bloomberg.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.3840 спрямо долара и върви към понижение от 0.2% за седмицата. Вчера еврото докосна нивото от 1.3993, което бе най-високото от 31 октомври 2011 г. Европейската валута се търгува почти без промяна спрямо йената на ниво от 140.74 и поевтинява с 0.7% от 2 май насам.

Доларът се разменя срещу 101.70 йени, почти без промяна в сравнение с вчера. Японската валута поскъпва с 0.5% в сравнение с миналата седмица. Паундът се търгува срещу 1.6926 долара отбелязвайки ръст от 0.3% от 2 май насам и е на път да запише пето поредно седмично повишение.

Вчера еврото падна спрямо всички 16 най-търгувани валути с изключение на датската рона, след като коментарите на Драги повишиха вероятността от допълнителни стимули.

Йената поскъпна през таси седмица, след като лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до тримесечно дъно от 2.57% на 5 май, намалявайки привлекателността на щатския дълг за японските инвеститори.

Австралийският долар поевтиня, след като Централната банка на Австралия обяви днес, че лихвените проценти ще останат без промяна в близко бъдеще на фона на падащите инвестиции в минния сектор.

Австралийската валута поевтиня с 0.2% до 93.60 щатски цента, ограничавайки поскъпването си за седмицата до 0.9%.

Централната банка също така завиши очакванията си за ръста на БВП за юн9и 2014 г. до 3% в сравнение с 2.75% три месеца по-рано. По отношение на основната инфлация банката понижи прогнозата си за юни до 2.75% в сравнение с 3% преди това.