Европейските индекси се понижиха от най-високите си стойности от над шест години, след като резултатите на компании - от испанската Telefonica SA до Belgacom SA - не отговориха на очакванията на анализаторите.

Акциите на Telefonica се понижиха с 2%, след като компанията отчете понижение от 14% в оперативната си печалба за първото тримесечие.

Книжата на Вelgacom изгубиха 1.4% от стойността си, след като белгийската държавна телекомуникационна компания отчете оперативна печалба от 412 милиона евро за първото тримесечие, което се оказа под очакванията за 417 милиона евро.

Книжата на Alcatel-Lucent SA поскъпнаха с 3.6%, след като дружеството отчете по-малка загуба през изминалото тримесечие.

Индексът Stoxx Europe 600 Index се понижи с 0.3% до 338.53 пункта, насочвайки се към повишение за седмицата от 0.2%. Вчера показателят се повиши за пръв път от пет дни, затваряйки при най-високата си стойност от януари 2008 година насам.

Ръстът на европейските индекси се предопредели вчера от изказването на ръководителя на ЕЦБ – Марио Драги, който заяви, че централната банка може да прибегне до монетарни стимули през следващия месец, ако това е необходимо.

Специалистите очакват компаниите от широкия европейски индекс Stoxx 600 да отчетат повишение от 8.3% в печалбата си за тази година.